Pretjrrano dugo gledanje televizije donosi - bolest?

Studija kaže da provođenje više od 3 sata dnevno ispred ekrana povećava rizik nastanka dijabetesa tipa II kod djece, piše The Guardian. Djeca koja su prilijepljena za ekrane više od tri sata dnevno imaju više tjelesne masti i veću rezistenciju na hormon inzulin nego vršnjaci koji provode sat manje gledajući televiziju ili igrajući igrice.
Autori upozoravaju da istraživanje ne pokazuje da je jedini faktor pojave bolesti više vremena provedenog ispred ekrana. “Moguće je da vrijeme ispred ekrana hvata nešto u našem ponašanju, koliko sjedimo i koliko pauza radimo, koje su nam prehrambene navike,” kaže Claire Nightingale, sa St. George”s Hospital u Londonu koja je sudjelovala u izradi studije.
Imaju 10,7 posto više razine inzulina
Vrijeme provedeno ispred ekrana, bilo da se pokus radio na djeci ili odraslima, povezano je sa povećanim rizikom dijabetesa tipa II. Znanstvenici su, proučavajući podatke više od 2 tisuće djece, od devet do 10 godina, uočili da su djeca koja su provodila tri i više sata ispred ekrana imala više tjelesne masti, za 10,7 posto više razine inzulina poslije posta, 10,5 posto više vrijednosti procijene rezistencije na inzulin i 9,3 posto više razine leptina, hormona koji kontrolira apetit.
Sve su ovo faktori rizika nastanka dijabetesa. Podaci su prikupljeni prije deset godina kada nije ni bilo pametnih telefona ali tim stručnjaka vjeruje da povezanost između ekrana i rizika bolesti ostaje nepromijenjen.
Porast broja djece sa dijabetesom tipa II
Nightingale kaže da je teško dati roditeljima savjet. Skraćenje vremena ispred ekrana ima korisne efekte ali teško je reći koja to točka kad je dosta.
Studija pokazuje vrlo zabrinjavajući trend. Porast broja djece sa dijabetesom tipa II je alarmantan i pokazuje da je pretilost nacije je odgovornost svih nas. Poticanje tjelesne aktivnosti umjesto sjedenja i zdravo izbalansirana prehrana svakako imaju najveću ulogu.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr