Izumi svakodnevice
Sendvič

Odakle sendviču taj naziv? I zašto salamu stavljati između dvije kriške kruha!
 
Sandwich je i danas, mali engleski gradić. John Montagu je izuzetno uživao u igranju karata da je od konobara zahtijevao da mu donese komad mesa između dvije kriške kruha, kojega bi mogao jesti jednom rukom. Na ovaj način Montagu nije morao spuštati karte na stol dok je jeo i nije mastio ruke. Sendviče danas susrećemo u svim kuhinjama i gotovo svi ih vole jer svatko si na njih može staviti ono što mu odgovara.
 

 
 
Usisivač

Sasvim praktična stvar jer tko bi skupljao silnu prašinu poput Pepeljuge – metlom!

Ideja usisivača potiče iz 19. stoljeća. Prvi usisivači radili su na ručni pogon. Za to su bile potrebne dvije osobe: jedna da upravlja raspuhivačem, a druga da pomjera cijev po podu. Prašina je bila raspuhivana u zrak. 1901. godine, Hubert Cecil Booth, britanski inženjer, patentirao je usisivač u Velikoj Britaniji. Do tada su usisivači otpuhivali prašinu, ali je Booth došao na ideju da je počne usisavati. Koristeći jastučnicu za skupljanje prašine na svom izumu, Spangler je postao prvi koji je izumio portabl električni usisivač. Upotrijebio je stari motor od fena i zakvačio ga na kutiju od sapuna u koju je zabio dršku od metle.
 
Tobogan

Tobogani privlače veliku pozornost svojim izgledom i uzbudljivom aktivnošću penjanja i spuštanja. Mali ili veliki, sa jednom ,dvije ili tri staze,  jedna su od omiljenih dječjih zabava. Nalaze u parkovima, oko škola, vrtića, u dvorištima i na dječjim igralištima. Izrađeni su od plastike ili metala sa glatkom gornjom površinom, po kojoj se djeca spuštaju u sjedećem položaju od vrha prema dnu. Tobogan možemo vidjeti i u vodenim parkovima ili na bazenima- to je vodeni tobogan, a u novije vrijeme proizvode se i sve popularniji tobogani na napuhavanje.
 
Torta

Još u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu, na radost djece i odraslih, nastajale su slastice od brašna, meda i začina za posebne prigode. Iako pečenje kolača ima dugu tradiciju, torte su se prvi put pojavile tek u 16. stoljeću.

Torta je gotovi prehrambeni proizvod koji je uglavnom sladak i najčešće pečen. Sastojci koji se najčešće upotrebljavaju i izradi torte su : brašno, jaja, šećer, ulje, mlijeko, prašak za pecivo...Torta je čest desert i nezaobilazan dio rođendana, vjenčanja i svih drugih slavlja. Neke od poznatijih torti su: Schwartzwalder, Linzer, Sacher i Dobos torta. Priča govori da je Sacher torta, jedna od najslavnijih torti na svijetu, nastala 1832. godine na dvoru vojvode Metternicha koji je jednoga dana, da bi zadivio zahtjevne i važne goste pred kojima se nikako nije smio osramotiti, naredio da se za banket pripremi izniman desert. Najpoznatija mađarska torta na svijetu, Dobos torta, prvi je put pripremljena za državnu izložbu 1885. godine. Slavna Linzer torta slovi kao najstarija poznata torta na svijetu jer je nastala mnogo prije ostalih slavnih torta. Iako je još uvijek nepoznato tko joj je dao ime ili tko ju je prvi ispekao, poznata je još od 1696. godine. Schwarzwalder torta jedna je od najpoznatijih torti koja potječe iz istoimene pokrajine u Baden-Württembergu u Njemačkoj, poznatoj i po višnjama te rakiji od višanja. Iako originalni recept, jednako kao i njegov autor nisu poznati, smatra se da se specifična torta počela peći potkraj 16. stoljeća.

Sanjke

Sanjke su transportno sredstvo koje se danas uglavnom koristi za spuštanje djece po snijegu ili ledu. Moderne sanjke izumljene su 1870. godine kao rekreacija u alpskom odmaralištu St.Moritz, a izumili su ih britanski hotelski gosti kojima je bilo dosadno na zimovanju. Stari Egipćani upotrebljavali su sanjke kao sredstvo za prijevoz materijala po pješčanim putevima do mjesta na kojima su se izvodili javni radovi. Sanjke su upotrebljavali i članovi britanskih ekspedicija na Arktiku i Antarktiku tijekom 19. i 20.stoljeća.
 
Robot

Roboti neće zamijeniti ljude, ali mogu svašta što rade i ljudi – bez pogreške!

Robot je uređaj za pomoć ljudima u svakodnevnom životu koji obavlja zadatke umjesto čovjeka. Robotika je znanost koja se bavi robotima. Riječ robot potječe iz češkog jezika, a prvi ga put spominje češki pisac Karel Čapek u svojoj drami. U Americi 1958. godine, a kasnije i Rusiji sastavljeni su prvi roboti Scart i Maša. Prvog hrvatskog robota sastavio je ing. Branimir Makanec zajedno s grupom mladih stručnjaka godine 1966. godine. Robotika je danas najviše primjenjivana u automobilskoj industriji, a njena najveća središta su u Japanu, Kini, Americi i Europi.

Kada

Kada je predmet koji služi za kupanje. Danas se proizvode uglavnom akrilne, hidromasažne ili tuš kade, a nekada su se pravile od željeza, čelika ili drveta. Kade su uglavnom smještene u kupaonici, ili zasebno ili u kombinaciji s tušem. Uglavnom su bijele, iako mogu biti i u drugim bojama. Proces emajliranja lijevanog željeza u proizvodnji kada uveo je David Dunbar Buick.
 
Svjetionik

Prvi svjetionik, Pharos, izgrađen je u Aleksandriji 283. g. pr. Kr. Izgradnja je bila započeta za Ptolomeja I. Sotera, a bila je povjerena Sostratu iz Knida. Bio je sagrađen na ulazu u aleksandrijsku luku, a uništen je u potresu.

Svjetionicima se od najdavnijih vremena nastojalo obilježiti mjesta pouzdanih prolaza, kako bi se izbjegle nepristupačne hridine i podvodni grebeni. Dalekometne zrake svjetlosti i u mraku omogućavaju određivanje koordinata i položaja pri plovidbi.

Kvaka

Kvaka je element montiran s obje strane vrata sa svrhom njihova otvaranja i zatvaranja. Može biti ukrašena kromom ili nehrđajućim čelikom, ili može biti poboljšana sigurnosnim sistemom. Danas se proizvode kvake s lampicom a brava zaklučavanja ima čak 11 točaka učvršćivanja. Novi proizvodi ukrasnih kvaka proizvode se od metala, ukrašeni i obrađeni ručnim kovanjem, zaštićeni specijalnim načinom srebrenja i bakrenja te plastifikacijom koji rezultiraju antiknim izgledom starog željeza.

Med

Med je sladak, gust sok što ga pčele medarice tvore od sokova koje skupljaju na cvjetovima ili izlučevinama nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Njegova je ljekovitost odavno poznata i u narodnoj se medicini med rabio za osnaživanje organizma, prije svega djece i starijih. I znanstvenici mu pripisuju mnoga korisna svojstva. Boja, okus, aroma i tekstura meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven (kadulja, lipa, kesten, bagrem, djetelina, vrijesak, akacija, mješavine cvijeća, eukaliptus, lavanda, majčina dušica, suncokret i brojne druge vrste). Med se upotrebljava za pravljenje kolača, kao dodatak jelima, za sirupe protiv kašlja, domaću rakiju, likere, u kozmetici...

WC školjka

Wc školjka je kupaonski element u kojemu mlaz vode visokog pritiska odnosi ljudski otpad u kanalizaciju. Moderne školjke imaju oblik slova „S“, što im  omogućava da uvijek budu napunjene vodom i spriječe širenje mirisa iz kanalizacije. Premda su WC-e imali još i stari Rimljani i Grci, WC školjku u obliku slova „S“ izumio je Britanac Alexander Cummings tek 1775. godine. Vlastiti WC prva je imala kraljica Viktoria 1860. godine, a prvi javni WC bio je onaj u Kristalnoj palači.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr