Egipatski hijeroglifi u Australiji

Još od vremena starih Aboridžina, postoje zapisi o posjetama mnogih naroda ovoj zemlji, mnogo prije kapetana Cook-a. Australijska vlada bi voljela da mi mislimo kako je kapetan Cook prvi otkrio ovu zemlju nakon Aboridžina, no čak će i «pravi» Aboridžini priznati da ova zemlja ima dugu i zanimljivu prošlost.

Dva slučaja o kojima ima mnogo zapisa i dokumenata padaju na pamet – jedan na lokaciji sjeverno do Sydney-a, a drugi sjeverno do Brisbane-a. Točne lokacije se ne mogu dati iz očiglednih razloga. Na ova dva mjesta hijeroglifi koje možemo naći datiraju mnoga stoljeća unatrag, podržavajući priče o domorocima koji su održavali veze s tim neobičnim kulturama.

Pretpostavlja se da su ti ljudi došli iz dalekih zemalja u potrazi za zlatom. Neke od rasa koje su tada posjetile Australiju bile su zasigurno Azteci i Egipćani. U Brettovim Zelenim knjigama, Aboridžini bi govorili o brodovima sa «otkucajima srca», a to bi se, naravno, odnosilo na lupanje bubnjeva dok je svaki zamah vesla udarao o vodu. Zapisi dalje govore o jedrima, njihovim riječima, a također i o zaštitnim oklopima koje su nosili neki od stranaca koji su dolazili s takvih brodova.

Još jedna zanimljiva činjenica jest da je hijeroglife u Queensland-u našla vojska, izrezane i bačene s teretnog čamca na kraju Fraser Island-a (lokacija nije precizna), no do toga nije došlo prije nego su snimljene fotografije i napravljeni detaljni crteži ovih velikih spomenika.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr