Poljubi me… pa eto što su poljupci zapravo?!
Da, da. Postoji i znanost koja se bavi isključivo poljupcima, a zove se filematologija.

Oni su toliko važan dio ljudskosti, da čak i imaju svoj dan: međunarodni dan ljubljenja je 5. veljače.

Poljubac je dodir usnama kao gesta naklonosti, bezličan pozdrav, izraz poštovanja ili najintenzivniji ljubavni trenutak.

Ali ljudi nisu jedini sisavci koji se ljube u usta… Jedine životinje koje se ljube u usta su čimpanze, orangutani i mačke.

Eto, kako postoje svakakvi ljudi, postoje i oni koji poljupce ne vole. Odbojnost prema ljubljenju je rasprostranjenija među priprostim ljudima i za njih je poljubac neka vrsta primitivnog akta.

Naj, naj o poljupcima

Evo neke činjenice o poljupcima koje možda niste znali:

- Za poljubac u obraz sudjeluju samo dva facijalna mišića dok se za vrući vlažni poljubac uključe više od 34 mišića lica.

- Receptori na jeziku primaju 28 puta snažniji podražaj nego vršci prstiju.

- Nježni dodiri usana uzrokuju uzbuđenje koje izbija na površinu kože, koja počne crvenjeti i stoga ljubavnici ne mogu negirati požudu koja se jasno čita na koži

- Primjereni, optimalni poljupci stvaraju osjećaj ugode i smirenja i pridonose fizičkoj ravnoteži tijela, povećavaju obrambene sposobnosti organizma, pomlađuju kožu i mišiće lica, uklanjaju stres i podižu samopoštovanje.

- Strastveni, neobuzdani poljupci uzrokuju orkanska uzbuđenja u cijelom tijelu, ubrzava se rad svih organa, pluća, mozga, srca.

- Srce radi 30 do 60 posto brže, krv brže cirkulira, povećava se krvni tlak, povisuje tjelesna temperatura za pola stupnja.

- Mada vrlo rijetko, ali kombinacija visokog tlaka i povećanog opterećenja mozga može voditi moždanom udaru. Zbog pretjeranog opterećenja organizma takvi poljupci skraćuju život za tri minute. Ujedno vatreni poljupci troše 50 do 100 kcal i povećavaju izgaranje masnih nakupina u tijelu.

- Uz poljubac s partnerom izmjenjujemo i vodu, soli, bjelančevine, izlučine različitih žlijezda i približno 25 milijuna raznih mikroorganizama.

Nemojte nikad nikome uskraćivati poljupce jer čak i Sigmund Freud kaže :

- Usta simboliziraju spolnost, a poljubac hranu, pa uskraćivanjem poljubaca partneru uskraćujemo i toliko potrebnu emotivnu hranu i bliskost.

Vrste poljubaca

I na kraju, da se malo prisjetite svih vrsta poljubaca:

*Čestitarski poljubac izražava dobre namjere i podršku i u njemu se usnama dodirnu obrazi.

*Konvencionalni ili društveni poljubac je također dodir obraza usnama, a znak je dobrodošlice ili prijateljstva.

*Platonski poljubac je brzi plahi dodir zatvorenih usana i nema erotskih primisli. Njime se najčešće ljube djevojčice i dječaci.

*Donovski poljubac ili mafijaški poljubac u ruku je ponizni znak poštovanja.

*Judin poljubac je najpoznatiji među nespolnim poljupcima i simbolizira izdaju.

*Leptirski poljubac predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.

*Eskimski poljubac je zapravo trljanje nosa jedno o drugo.

*Kafkijanski poljubac započinje gotovo bez erotskog naboja, zatim se pojačava.

*Ničeanski poljubac je niz poljubaca samo jednog partnera koji svojim ljubljenjem drugoga partnera dovodi do uzbuđenosti.

*Slijepi poljubac je sa zatvorenim očima i u pravilu dovodi do veće uzbuđenosti u tijelu ili ljubavnik na taj način sakriva govor očiju u kojima se zjenice šire kako raste uzbuđenost i otkriva spremnost na daljnji korak.

*Orgazmički poljubac uzrokuje orgazam, a doživljavaju ga tinejdžeri ili žene koje se rijetko ljube.
Poljupci tijela daju se u erogene zone ili neki drugi dio tijela s kojeg se snažni podražaji brzo šire prema središtima u mozgu.

*Francuski poljubac (french kiss) je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajni vlažni usta na usta poljubac uključuje i rad jezika i zuba pa je idealan uvod u dobar seks, s obzirom da se uz poljupce uključuju i ugrizi pa poljubac u kratko vrijeme može postati vrlo žestok. Započinje početnim poljupcem u kojem se usne jedva dotaknu, nakon toga se blago susretnu vršci jezika što potiče želju za čvršćim i intimnijim dodirima.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr