Alergija na alkohol: Postoji li tako nešto?
Postoji li alergija na alkohol? Nakon samo jednog alkoholnog pića, ja dobijem osip i povraćam.

Odgovor
Neki ljudi su osjetljiviji na učinak alkohola od drugih. Ipak, to ne mora značiti da su alergični na alkohol.

Stvarna alergija na hranu uključuje vaš imunološki sustav. U takvim slučajevima, vaš imuni sustav krivo identificira određenu hranu ili dio hrane kao štetnu supstancu. Vaš imunološki sustav tada navodi određene stanice da proizvode imunoglobulin E (IgE) antitijela kako bi se borio sa «neprijateljskom» hranom ili dijelom hrane. Znakovi i simptomi alergije na hranu uključuju peckanje u ustima, osip, otežano disanje, oticanje usni, jezika i grla.

Alergija na alkohol bila bi veoma neuobičajena. Ipak, možete biti alergični na neke sastojke u alkoholnim pićima, kao što su pšenica ili sumpor dioksid, konzervans. Postoje također sastojci u nekim alkoholnim pićima, kao vinu na primjer, koji mogu uzrokovati crvenilo, čak i svrab.
 

 
Vjerojatnije je da imate nisku toleranciju na alkohol – što znači da ste osjetljiviji na uobičajene učinke alkohola. Alkohol može uzrokovati niz efekata u tijelu, uključujući glavobolju, ubrzano kucanje srca, mučninu ili povraćanje, žgaravicu, bolove u trbuhu, svrabež kože.

Mnoge osobe azijatskog podrijetla znaju imati neobične reakcije na alkohol, čak i ako unesu sasvim male količine alkohola u organizam. To je uzrokovano genetskim poremećajem gdje je tijelu nemoguće sasvim probaviti alkohol. 

Jedino rješenje takvog problema je izbjegavanje alkohola.  
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr