Trebaju li tinejdžeri u školu poslijepodne jer je to – zdravije?

Polazak u školu rano ujutro za tinejdžere je okrutan!
O tome svakako valja razgovarati. Poznati znanstvenici raspravljaju o tome.

Tinejdžerima nastava treba početi poslijepodne. Ranojutarnje buđenje za njih je okrutno, tvrdi liječnik neurolog, specijalist za mozak, prof. Russell Foster, vodeći neuroznanstvenik Oxfordskog sveučilišta. Smatra da bi tinejdžeri postigli mnogo bolje rezultate kad bi im se omogućilo dulje jutarnje spavanje.

Učenici u njemačkim i američkim školama postižu bolje rezultate na ispitima upravo zato što kasnije polaze u školu tijekom dana.

Time se smanjuju pogreške, slabo pamćenje, loša motivacija i depresija.

“Okrutno je slijediti kulturološki obrazac ponašanja. Režim mnogih škola očekuje od učenika rezultate u vrijeme koje nije optimalno za visoka postignuća. Takvi zahtjevi uzrokuju poteškoće sa spavanjem."

Američke su studije pokazale da biološki sat tinejdžera počinje kasnije djelovati zbog hormona melatonina koji potiče spavanje i luči se znatno kasnije nego u odraslih. Poslije 20. godine situacija se počinje mijenjati.

Direktorica Nacionalnog udruženja učitelja Anna Brychan rekla je: Naši su članovi zainteresirani za sve što može pomoći kreativnom razvoju naših učenika.

No mnogi učitelji istodobno tvrde da su njihovi učenici prijemčiviji za usvajanje novih ideja ujutro nego poslijepodne.

Režim mnogih škola očekuje od učenika rezultate u vrijeme koje nije optimalno za visoka postignuća.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr