Australija - zemlja klokana

  

ABORIGINI Prije dolaska bijelaca na australijskom su kopnu živjeli domoroci – Aborigini. Oni su tisućama godina živjeli u miru. Svoj su život potpuno prilagodili prirodi. Nisu se bavili poljoprivredom i nisu gradili gradove. Hranili su se plodovima prirode koje su sakupljali i mesom životinja koje su lovili. Često su se selili tražeći nove izvore hrane.

BIJELI DOSELJENICI Bijeli doseljenici, većinom Englezi, nisu bili dragovoljci. Iz Velike Britanije godinama su u Australiju dopremani zatvorenici. Prva takva ekspedicija, sa 759 kažnjenika, stigla je prije 200-tinjak godina. Sljedećih stotinjak godina u Australiju je prevezeno preko 150 tisuća robijaša obaju spolova. Među njima su bili krupni kriminalci i ubojice, ali i sitni lopovi i  te ljudi koje je na krađu prisilila glad. 

ENGLEZI Australijom su zavladali Englezi. Časnici su kažnjenike prisiljavali na iscrpljujući rad na svojim farmama. Budući da su među kažnjenicima bile i žene, vlasti su im ponekad omogućavale stvaranje obitelji. 

KAŽNJENICI Posebno težak problem ubrzo su postali sukobi kažnjenika, ali i ostalih doseljenika, s Aboriginima. Budući da su bijelci bili bolje naoružani, uvijek su pobjeđivali. Bili su jako okrutni prema domorocima. U samo nekoliko godina broj Aborigina smanjio se za polovicu. 

LUTALICE I PUSTOLOVI Sve su se češće u Australiji naseljavali lutalice i pustolovi raznih vrsta. Dolazili su tu lovci na kitove, kojih je bilo puno u vodama što oplakuju australijsko kopno. Polovicom 19. stoljeća izbila je prava “zlatna groznica”. Na vijest da je u južnoj Australiji otkriveno zlato, masovno su počeli stizati trgači za tim dragocjenim metalom. 

OVCE Područja pogodna za uzgoj životinja brzo su pretvarana u pašnjake za bezbrojna stada ovaca. Ovce su dopremljene iz Europe. Pokazalo se da australsko podrručje pogoduje uzgoju ovaca. Danas je to jedna od najrazvijenijih grana gospodarstva. 

Usprkos teškim počecima europska kultura i način gospodarenja uspješno su prenijeti u Australiju, koja se danas ubraja među najrazvijenije i najbogatije države svijeta. 

PUSTINJE Velik dio australijskog kontinenta prekrivaju pustinje. 

ŠUME I PAPRATI U Australiji mogu se naći i guste šume s palmama i paprati, te livade i pašnjaci. 

Magdalena Najbar-Agičić 

Znate li koji je kontinent najmanji na kugli zemaljskoj? Da, Australija. To je najmanji kontinent. Budući da je jako udaljen od ostalih kontinenata, Europljani su ga dosta kasno otkrili. Tek su prije dvjesta godina, potkraj 18. stoljeća, prvi europski moreplovci doplovili do njegovih obala. Novi su kontinenti nazvali Australija, što znači “južna zemlja”.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr