Toplo - hladno - što je zdravo za kosu
 
 
 
 
1. Frizerka nikad ne počinje oblikovati frizuru četkom  dok 80% kose nije suho. Imate li tanku kosu, prije izvlačenja četkom posušite ju gotovo do kraja, a imate li kovrčavu, posušite ju nešto više od pola.
 
2. Koliko koristite proizvode za stiliziranje kose deliktna je stvar. Frizerskim stilistima nikad se ne događa da u trenutku zalijepe ili zamaste kosu, a vama gotovo uvijek. Da biste našli pravu mjeru,sredstvo za stiliziranje naprije nanesite na dlanove, a zatim lagano dodirnite ručnik.
 
3. Vjerojatno i vas najviše veseli ugodna,stimulirajuća masaža vlasišta koju vam najčešće pruža frizerski vježbenik u frizerskom salonu. A znate li da ta masaža nije samo da se vama ugodi i pruži trenutke odmora, već ona pojačava cirkulaciju u vlasištu, pa je kosa nakon tog tretmana dodirom puno sjajnija i nekako čvršća.
 
4. Prije nego što ćete na skoro suhu kosu stviti krupne uvijače, poprskajte ih s malo laka za kosu. Na taj način će svaki uvijač nabolje prionuti uz kosu i dati vam bujne kovrče koje se ne opuštaju samo tako.
 
 
5. Naravno, svaku frizuru treba na kraju učvrstiti slojem laka za kosu, a na kosi to ponekad izgleda ružno i nekako neprirodno. Ako vam se taj kraj ne sviđa i najčešće ga preskačete, a u drugu ruku vam je nužan za postojanost vašeg uloženog truda, problemu morate pristupiti drukčije. Frizeri kosu lakom prskaju iz velike udaljenosti ili lak koriste samo prskajući četku kojom oblikuju frizuru.
 
6. Frizeri koloristi predlažu nakon tretmana bojenja, blahanja ili čak skidanja boje, da se vlasište smiri bakinim receptom,hladnim mlijekom. To naravno, možete napraviti i sami kod kuće. Ostavite da mlijeko smiri nadraženost za što je potrebno desetak minuta. Kosu zatim temeljito i pažljivo isperite.
 
7. Jeftine, plastične četke odmah možete baciti u smeće. Na to će vas potaknuti, ako ništa drugo, onda spoznaja da sintetička vlakna lome vlasi i jako elektriziraju kosu koju je potpuno nemoguće dovesti u red. Pitajte svoju frizerku gdje kupuje četke za kosu, pa i vi nabavite takvu profesionalnu. Jer takve četke su najbolje kvalitete.
 
8. Kraj oblikovanja frizura ne završava prskanjem lakom za kosu, nego sredstvima za tzv. finiš. Baš poput vizažista koji zadnji "touch" licu daju sjajnim puderima, tako i vi svojoj frizuri dajte seruma na vrhove ili sjaja koji će kosi dati vrhunski "salonski" izgled.
 
9. Za posebnu večer, želite posebu, zalizanu, do bola urednu frizuru, no mlada kosa uništava vašu zamisao jer strši i ne može se nikako spustiti? Uzmite staru četkicu za zube, poprskajte ju lakom, pa njome kosu dovedite do savršenstva. Naravno, četkica ne smije biti mokra.
 
10. Za postojanost frizure,čini se,postoji toliko dobro skrivenih trikova, da nije ni čudo što kod kuće ne uspijevate napraviti dugotrajnu frizuru. Jedna od tih tajni je i hlađenje kose. Možda dosad niste ni znali što će vam gumbić za hladno strujanje zraka na vašem sušilu, ali ovo je trik koji svakako trebate iskorititi.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr