Savjeti za šminkanje očiju
Savjeti za čudesan pogled

Još od prvog puta kada sam stavila tuš na oči, ne znajući da trebam uokviriti rub oka, a ne crtati jedan centimetar od ruba (zbog čega mi je moj dragi tata rekao da izgledam kao prostitutka), nisam imala previše uspjeha u šminkanju očiju tako «da izgledaju bliže». Pokušala sam kombinacije boja na mojim očima, ne zaboravljajući da boje trebam stapati, stapati, stapati, ali rezultat bi uvijek bio isprani izgled koji je na fotografijama činio jeftinim.
 

Oblici oka

Razumijevanje oblika Vašeg oka je najvažnija stvar prije nanošenja šminke. Uporaba neodgovarajućeg sjenila ili teksture na određenom obliku oka može samo učiniti bezličnima one dijelove oka koje zapravo želite naglasiti. 
 
Uvučene oči (gotovo se ne vidi očni kapak) : nanesite neutralno sjenilo od linije trepavice do linije obrve kako biste stvorile iluziju prostora. Dodajte tamnije sjenilo na vanjske dijelove. NEMOJTE tamno sjenčiti unutrašnji dio kapka (a ja sam to činila – AHA!) jer će ta linija sasvim nestati kad otvorite oko.
 
Male oči : upotrijebite duboku boju mat sjenila preko cijelog kapka, i stopite je s nešto svjetlijim sjenilom prema unutrašnjosti kapka – tako ćete stvoriti veći kapak. Nanesite tamnu olovku na unutrašnji rub oka, i razmažite kako biste dobili zamagljen izgled (smoky eyes).
 
Zrele oči : izbjegavajte mat sjenila, jer mogu još više postarati, i odlučite se za satenske teksture. Molly kaže da je važno održavati vaše trepavice, jer one podižu oko, ako su pravilno oblikovane.
 
 
Sjenila

Izbjegavajte sjenila u kremi koja se ne stapaju s kožom, i izbjegavajte olovke koje se previše razmazuju. 
 
Mat sjenila : daju iluziju dubine i ako želite duboke oči, ona susavršena za postizanje tog efekta.
 
Ledena / svjetlucajuća sjenila : naglašavaju detalje, pa ih koristite odmah ispod obrve, kapku, i u uglovima očiju. 
 
Maskara

Nanesite maskaru na unutrašnje trepavice u smjeru prema vrhu nosa, sredinu trepavica prema gore, i rub trepavica prema vanjskom uglu oka. Češljić za trepavice trebao bi biti sastavni dio vaše torbice sa šminkom, kako bi razdvojio trepavice, i uklonio grudice.
 
Uvijač trepavica

Nemojte prejako stiskati vaše trepavice sa uvijačem, jer će to samo stvoriti neprirodan izgled. Zamijenite gumicu na vašem uvijaču svakih šest mjeseci, kako biste spriječili da trepavice pucaju.
 
Četkice

Molly preporučuje tri osnovne četkice :
  1. Mala četkica za detalje: treba imati čvrstu kratku dlaku. Savršena je za izvlačenje linija na oku, i popunjavanje praznina i nepravilnosti kod obrva. 
  2. Ravna četkica srednje veličine: koristi se za osnovno nanošenje sjenila. Takvom ravnom četkicom se bolje nanosi sjenilo nego vašim prstima, i daje mekši, izjednačeniji izgled.
  3. Mekana četkica za stapanje: dobra je za stapanje sjenila različitih boja, i daje profesionalni završni izgled vašim očima.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr