Pravilno odijevanje prema tipu noge
Napisao: Tom Shaw
 
Nema veze koji oblik noge imate, stilist Tom Shaw iz «The Image Exchange»-+a ima izvrsne savjete tako da više nećete morati skrivati noge
 
Zlatno pravilo

Postoji jedno jednostavno pravilo koje se može primijeniti na sve tipove nogu, bez obzira jesu li one dugačke, kratke, debele ili mršave. Nikad i stvarno mislimo NIKAD nemojte da vam dužina hlača ili suknje prelazi preko najdebljeg dijela noge. To znači: nemojte kupovati suknje, kratke hlače ili hlače koje su dugačke do sredine bedara, do sredine koljena ili lista. Vjerujte nam, ako ne pazite na to, izgledat ćete deblje. Iznad ili ispod ovih triju točaka je zlatno pravilo.
 
 
Kratke i debele noge

Otkrit ćete da jednostavne stvari čine razliku. Za početak osigurajte da gornji dio odjeće ne prelazi preko bedara ili da ne završe na bedrima. To će vas činiti kraćima i širima. Neka dio između prepona i pojasa nije dugačak ili vrećast i pokušajte sa hlačama spuštenih pojasnica jer bi vam mogle bolje stajati. Izbjegavajte vrćaste hlače jer vam one često daju četvrtast izgled. Nosite tamne čiste boje jer će vas one činiti vitkijima i nemojte kupovati ništa sa vodoravnim crtama. Suknje i «crop» hlače ne bi smjele biti duže od nekoliko centimetara ispod koljena. I naravno, nemojte zaboraviti da je prijateljica svake cure visoka potpetica. Ako ne možete hodati u visokim potpeticama probajte bar u onim «mačkastim».
 
 
Kratke mršave noge

Pravila su jednako jednostavna kao i za kratke, debele noge. Izbjegavajte velike uzorke, pošto će oni činiti vaše noge još mršavijima. Umjesto toga potražite finije, manje uzorke, a mogli biste pokušati i sa svjetlijim bojama. Kaprice su super, ali neka ne budu duže od sredine lista. Ponovo, stvarno morate izbjegavati vrećaste hlače pošto će vas one činiti još mršavijima. Gležnjače su drugo dobro rješenje. Kako se približavamo zimi vidjet ćete da će mat stvari i gležnjače biti svugdje u svijetlim bojama. Molimo vas da nikako ne slijedite ovaj trend ako ste iznad 25! Opet pazite da pojas hlača nije predugačak, s obzirom da se to odražava na dužinu vaših nogu.
 
 
Duge debele noge

Izbjegavajte kaprice jer će one činiti vaše noge još dužima i još debljima. Gležnjače nikako nisu dozvoljene i nipošto nemojte nositi sužene traperice. Hlače krojene u visini čizama i hlače krojene kao zvono će uravnotežiti vaše proporcije, a dobre ravno krojene hlače sa širim nogavicama će vam super stajati. Otvorene sandale i cipele klinastog oblika će dati dojam sužavanja, te pripazite da potpetica nije previše delikatna, jer će to biti protiv vas. Tražite višeslojne potpetice ili deblje potpetice. Suknje A-kroja sa velikim uzorcima su još uvijek aktualni, pa ih zagrabite sada! Ponovo, očit odgovor: nosite tamne boje na donjem dijelu tijela. Ali se potrudite da imaju neki detalj, možda neki otkačeni ukras ili stražnje džepove – ali neka budu veliki. U protivnom će se izgubiti! 
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr