Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Imperijalizam, Rimska vojska, Plebejci, Plemić, Rimsko carstvo, Klasicizam, Mitologija, Pučki tribuni, Mjesec, Civilizacija, Romanika, Krapinski pračovjek, Ban, Religija, Meridijani i paralele, Polovi, Kompas, Tlak zraka, Krški reljef, Bizant, Kameno doba, Filipike, Sila teža, Barbari, Arhiv, Feudalizam, Litosferne ploče, Jezgra, Župan, županije, Salinitet, Aerobni organizmi, Računalo, Socijalizam, Riječni (fluvijalni) reljef, Perzija, Globus, Ekvator, Škrapa, Ratni zločini, Padaline,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Igra svjetlosti i sjene
Cilj: Djeca će moći pokazati kako se stvaraju sjene, igrati igre sa sjenama, saznati da je svjetlo neophodno da nastane sjena.

Priprema: Treba vam svijetao sunčani dan i ravno tlo, štap dug jedan metar. Igru pod nazivom Skakanje na sjene najbolje je igrati u rano jutro ili kasno poslijepodne kada su sjene duge.

Metoda: Skupina od četvero djece

Igra Skakanja na sjene:

1) Ubodite štap u zemlju tako da bude jedan metar iznad površine tla. Svakih pola sata tijekom dana stavite kamenčić na kraj sjene štapa. Na kraju dana pogledajte gdje su sve sjene bile.
2) Stanite tako da je vaša sjena: ispred njih, iza njih.
3) Dotaknite svoju sjenu, skačite po svojoj sjeni, rukujte se sa svojom sjenom, hvatajte sjene na svojim rukama.
4) Radite u skupinama i pokušajte načiniti sjene sa četiri noge i četiri ruke, šest ruku i šest nogu.
5) Pokažite kako se pomoću ruku oblikuju sjene životinja kao što su leptiri i ptice. Držite ruke oko 50 cm iznad tla. Neka se djeca pozabave time u parovima.
Pomičite sjene koristeći se štapovima. Kako možete načiniti sjene veće ili manje pomicanjem ruku? [Što su ruke bliže tlu, sjena je manja.]
6) Stavite neki kamen na tlo. Pokažite da ga sjenom načinjenom od vaših ruku možete dotaći. Odmaknite se od kamena tako da ga sjena od ruke još uvijek dotiče.
7) Igra Skakanja na sjene

Nacrtajte na tlu krug promjera oko pet metara. Odaberite četvero djece i pokažite kako se igra ta igra. Jedan učenik bit će hvatač. Ostalih pet trčkaraju unutar kruga. Hvatač mora skočiti na sjenu druge djece i vikati „STOP”. To dijete tada napušta krug i tako se igra ponavlja do kraja. Zadnje uhvaćeno dijete postaje hvatač u sljedećoj igri.

Dodatna aktivnost: Što je potrebno da vani nastanu sjene? Sunce, i neki predmet koji će se ispriječiti sunčevom svjetlu da stigne do zemlje, npr. kamen, ali ne komad stakla. Kamen je neproziran, a staklo prozirno. Zašto nema sjena u oblačnom danu? Sunce je prekriveno oblacima. Mogu li oblaci imati sjene? Da. Možete li vidjeti svoju sjenku u sjenovitom okruženju ili kada stojite ispod drveta? Ne. U koje se doba dana mogu vidjeti sjene?  Sunčani dan. Kako izgleda vaša sjena? Nacrtajte je kredom na zemlji. Kako možete sjenu vaše ruke na zemlji učiniti većom ili manjom? Sjena je najmanja kada vam je ruka najbliže zemlji. Što je potrebno da nastane sjena unutar kuće? Svjetlo i neki predmet. Pokažite sjenu svoje ruke na zidu. Možete li načiniti komične sjene na zidu? Pomoću jedne ruke načinite sjenu u obliku psa, a pomoću dvije ruke sjenu u obliku leptira. Što su sjene? Ako na put svjetla stavite neki predmet, on zaprečuje svjetlo koje udara u nj. Zato što svjetlo ne skreće ili zato što zaobilazi uglove, područje iza predmeta neće primiti nimalo svjetla i ostat će tamno. Tamno područje imat će isti oblik kao i odnosni predmet. Tamno područje je sjena. Svjetlo od sunca čini da svi neprozirni objekti stvaraju sjene. Drugi izvori svjetla, npr. svijeće i baklje, također mogu stvarati sjene.
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu 3"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu 4"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina