Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Grčka mitologija, Sumračnica, Predromanika, Rimsko carstvo, Jugo, Ledenjački reljef, Vrijeme, Rimska republika, Temperatura, Religija, Salinitet, Muzej, Morske struje, Romanika, Globus, Župan, županije, Seoba naroda, Delta, Filipike, Ratni zločini, Obalni reljef, Kameno doba, Provincija, Geološka doba, Padaline, Pučki tribuni, Kora, Genocid, Sige, Proročište, Geografska karta, Kompas, Holokaust, Ustav, Arhiva, Arapska kultura, Hramovi, Eolski reljef, Feudalna davanja, Rimsko graditeljstvo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Pelješac - poluotok maslina, vinove loze, dagnji, kamenica ...
Nedaleko od Dubrovnika, središta Dubrovačko-neretvanske županije i grada uvrštenog u popis svjetske kulturne baštine, 60 km zapadnije proteže se poluotok Pelješac.
 
PRVI JE KINESKI ZID PA STONSKA VRATA

"Ulazna vrata" Pelješca jesu Ston i Mali Ston, drugi graditeljski biser slavne Dubrovačke Republike. U rimsko doba Ston je nosio ime Turris Stagni, a 1333. godine postao je dijelom Dubrovačke Republike. Utvrda sa zidinama dužine 5,5 km služila je za obranu Pelješca. Odmah poslije Kineskog zida, najduža je takva utvrda u Europi i svijetu.
 
Djeca u solani Ston objašnjavaju proces pravljenja soli ("Uzmeš nešto kao grablje, vučeš i na sredini ostane prolaz, a sa strane sol – pakira se u vrećice i to je to!")
 
U STONU JE SLANO
 
Na području Bistrine i u Malom Stonu nalaze se brojna uzgajališta kamenica i dagnji, najpoznatijih stonskih specijaliteta. Od plodnih polja s obiljem vode i soli ljudi već od davnina ubiru prihode pa tako i danas u Stonu postoji solana u kojoj se prirodnim putem dobija sol.
  
ZA DJECU GROŽĐANI SOK, ZA ODRASLE VINO

Putujući prema unutrašnjosti Pelješca prolazimo kroz brojna naselja, od kojih svako krije svoju prošlost i priču. Stoljetna stabla maslina i nepregledni vinogradi prepuni grožđa krase ovaj poluotok. Pelješac je poznat po sorti grožđa plavac, od koje se dobivaju čuvena vina "Dingač" i "Postup" što krase brojne trpeze u cijeloj Hrvatskoj i svijetu.
 
POPNI SE NA SV. ILIJU

Nastavljajući prema zapadu, dolazimo do glavnog mjesta pelješke rivijere - Orebića. Iznad njega brdo je Sv. Ilije (961 m), s kojeg se vidi veličanstvena panorama otoka Korčule, Hvara, Mljeta, Visa i Lastova, a kadikad se može ugledati čak i poluotok Monte Gargano u Italiji.
Pelješac je poznat i po školjkama
 
JEDRENJACI

Mjesta Orebić i Trpanj te cijela pelješka rivijera s Kućištem, Vignjem i ostalim naseljima imali su u 19. stoljeću 60-ak jedrenjaka i bila drugo pomorsko središte na istočnoj obali Jadrana. Danas su to zanimljiva turistička odredišta s ugodnom klimom, kristalno čistim morem, ljubaznim stanovnicima i raznovrsnom hranom.
 
Jeste li znali...

...da je malo idilično mjesto Kuna u središtu Pelješca, podno brda Rota, rodno mjesto jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara Mate Celestina Medovića? Svojim radom utjecao je na brojne mještane, od kojih se desetak posto amaterski bavi slikarstvom. Ako se zna da Kuna ima 300 stanovnika, to je onda pravi fenomen;

...da su u prastarim pelješkim selima Gornja i Donja Nakovana pronađeni predmeti koji dokazuju da su tu već u kameno doba obitavali ljudi?
 
Pogled s Brda sv. Ilije poviše Orebića
Iako je Pelješac na moru, kojiput djecu neočekivano razveseli snijeg

Snimio: Trpko Press
Pripremila: Biljana Okmažić
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina