Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Legenda, Računalo, Anaerobni organizmi, Hramovi, Republikanizam, Holokaust, Benediktinci, Vrijeme, Geografska karta, Klif, Rimska vojska, Barbari, Inkvizicija, Koncentracijski logor, Plima i oseka, Sila teža, Socijalizam, Heleni (Grci), Temperatura, Oceani, Obalni reljef, Padaline, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Jugo, Tlak zraka, Ustav, Delta, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Predromanika, Katakombe, Zvijezde, Križarski ratovi, Civilizacija, Atmosfera (zračni omotač), Sige, Seoba naroda, Mora, Globus, Svemir, Atena,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ambrozija - izvor alergije
Svaki deseti građanin Hrvatske krajem ljeta i početkom jeseni ima većih ili manjih problema s alergijskom reakcijom

U Hrvatskoj su prošle godine zabilježene najveće koncentracije peludi ambrozije nego bilo gdje u Europi! Ovo bi bio samo još jedan u nizu beznačajnijih podataka, da čak svaki deseti građanin nije alergičan na pelud ove „uvozne“ biljke.
Naime, pelud ambrozije jedan je od najjačih alergena koji postoji!
 
 

Razlozi zbog čega se tako visoke koncentracije peludi ambrozije javljaju na području kontinentalne Hrvatske vjerojatno su brojni, a jedan od najznačajnijih je što je u Hrvatskoj sve više neobrađenih poljoprivrednih površina koja se niti ne održavaju redovito kosidbom ili paljenjem, nego se puštaju da obrastu u korov, što su pak savršena mjesta za rast ambrozije.

Također, neodržavanje bankina cesta, putova i željezničkih pruga, te drugih privatnih i javnih površina samo pogoršava situaciju. Zahvaljujući nesavjesnosti građana, neučinkovitosti lokalne zajednice i državnog inspektorata, svaki deseti građanin Hrvatske krajem ljeta i početkom jeseni ima većih ili manjih problema s alergijskom reakcijom. Većina osoba alergičnih na pelud ambrozije ima simptome rinitisa, odnosno prehlade, koja uključuje šmrcanje i curenje nosa, upalu očiju, svrbež nosa i kože, oticanje, glavobolju, smanjenu koncentraciju, loš san, nervozu. U težim slučajevima, alergija se može manifestirati u obliku alergijske astme.

Vrste terapija


Zahvaljujući modernoj medicini postoje različiti načini ublažavanja simptoma. Jedna od njih je imunoterapija ili hiposenzibilizacija, primjenom alergijskih cjepiva. Ubrizgavanjem malih i zatim postepeno većih koncentracija alergena potiče se razvoj podnošenja i tolerancije tog alergena. Cjepiva se mogu dati u obliku potkožnih injekcija ili otopina koje se uzimaju pod jezik. Tu su i lijekovi za ublažavanje simptoma, primjerice antihistaminici, kortikosteroidi, dekongestivi, kromoni, antikolinergici, antileukotrijeni te imunoterapija.

Na žalost, u Hrvatskoj nisu dostupni svi navedeni lijekovi, ali postojeći izbor nudi vrlo uspješne terapijske mogućnosti.
Ono što alergolozi preporučaju je što manje boraviti na otvorenom, odnosno preporučaju boravak u klimatiziranim prostorima, sa što manje provjetravanja prostorije.

Što je to ambrozija?

Ambrozija (Ambrosia atremisifolia, Ambrosia elatior, a može se naći i pod nazivom pelinolisni limunđik) je jednogodišnja biljka uspravne i razgranate stabljike koja može narasti do 1,5 metara visine. Cvjetovi su joj skupljeni u žute grozdove na vrhu stabljike. Niče u travnju, cvjetati počinje u srpnju, a vrhunac cvatnje doseže u periodu od sredine srpnja do sredine rujna. Jedna od njezinih osnovnih karakteristika jest proizvodnja peluda u golemim količinama te oprašivanje vjetrom. U Hrvatskoj se pojavila početkom 40-tih godina prošlog stoljeća, a pretpostavlja se da je iz Amerike stigla na brodovima s žitaricama.
Vedrana Kurjan Manestar
"Vježbajmo zajedno"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina