Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Tlak zraka, Moneri, Polovi, Geološka doba, Feudalizam, Senat, Kršćanstvo, Senior, vazal, Diktator, Holokaust, Škrapa, Katakombe, Stanica, Meridijani i paralele, Krški reljef, Feudalna davanja, Anaerobni organizmi, Vrijeme, Plemić, Koncentracijski logor, Perzija, Predromanika, Jame, Proročište, Barbari, Križarski ratovi, Arhiv, Obalni reljef, Crta (lenta) vremena, Helenizam, Povijesni izvori, Apostoli, Morske struje, Estuarij, Kolonizacija, Inkvizicija, Mora, Plebejci, Močvare, Legenda,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bojim se, moram na operaciju
Malo je ljudi koji se ne boje operacije, a bojimo se obično onda kad nam je nešto nepoznato i ne znamo što nas čeka. Zato se najbolje s tim upoznati. Pogledajmo stoga što prethodi operaciji i kako se ona odvija.
 
 
NAJPRIJE PRETRAGE, ONDA OPERACIJA

Prije svake operacije valja obaviti nekoliko pretraga: izvaditi krv te slikati srce i pluća. Treba također provjeriti kako radi srce, a to se čini aparatom koji se zove elektrokardiograf (EKG).

Sve su te pretrage potpuno bezbolne i kratkotrajne i obavljaju se prije odlaska u bolnicu.
 
POSLIJE OPERACIJE - SLADOLED

Neposredno prije operacije stavit će vam malu masku na lice. Vrlo brzo utonut ćete u san, tako da za operacije nećete ništa osjetiti. Kad se probudite, krajnici će već biti vani. Grlo će vas malo boljeti, ali zato ćete dobiti sladoled. Obično već za dva dana možete kući. Ako idete na neku drugu operaciju, možda ćete u bolnici ostati malo duže.

AKO ŽELITE, PONESITE IGRAČKU

Za boravka u bolnici neće vam biti dosadno. Ondje ima mnogo igračaka, a možete ponijeti i svoju omiljenu.

Ima i soba za igranje, kao i za učenje. Sigurno ćete steći nove prijatelje. Roditelji će vas posjećivati i moći će dugo ostati s vama. Danas mama ili tata u većini slučajeva smiju ostati s malim djetetom u bolnici sve vrijeme
dok je ono ondje. Liječnici i medicinske sestre brinut će se o vama i paziti da dobijete sve što vam treba. 
 
PITAJTE ŠTO VAS ZANIMA

Ako vam nije jasno što će vam raditi i zato vas je strah, pitajte. Sve možete pitati. Kad rana poslije operacije zacijeli, grlo vas više neće boljeti i zbog krajnika više nećete morati gutati tablete ili dobivati injekcije.
Sad kad znate što vas čeka nema razloga za strah. Sretno!

Pozdravlja vas vaša teta doktorica
 
Tatjana Kunštek - Kučanda
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Vedrana Kurjan Manestar
"Vježbajmo zajedno"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina