Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Feudalizam, Ponikve, Plima i oseka, Grčka mitologija, Glagoljaštvo, Muzej, Ekvator, Benediktinci, Krunidba, Knjižnica, Filipike, Križarski ratovi, Unitarijanizam, Barbari, Egejske civilizacije, Karolinzi, Piramide, Sparta, Provincija, Škrapa, Sila teža, Kolonizacija, Romanizacija, Holokaust, Špilja, Rimski gradovi, Planeti, Olimpijske igre, Predromanika, Demos, Kameno doba, Prosvjetiteljstvo, Sumračnica, Hramovi, Polovi, Zakonik, Geografska karta, Seoba naroda, Drugi svjetski rat, Personalna unija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kreketava barska kraljica
 
Zdepasto joj je tijelo, a nama ni repa. Stražnje noge od prednjih su joj jače – njima spretno pliva i daleko skače. Što je to? Ovi vodozemci imaju nježnu i glatku, uvijek vlažnu kožu. To je za njih vrlo važno jer žabe, osim plućima, dišu i preko kože.
 
AKO ŽELE DISATI, OD SUNCA MORAJU ZBRISATI
Da bi im koža ostala vlažna, žabe se zadržavaju na vlažnim mjestima, zaštićenim od sunca, a mnoge su noćne životinje. Mogu živjeti i do 20 godina.
 
BRZE KUKAVICE I ODVAŽNE GUBAVICE
Žabe imaju puno neprijatelja od kojih se brane na različite načine. Neke su brze pa u tren "šmugnu", a druge
štiti njihova boja kojom se prilagode okolišu. Ima i odvažnih žaba, koje se brane nadimanjem tijela i uzdizanjem
na prste, pa izgledaju veće. Vatrenotrbušasta gubavica se, primjerice, u opasnosti baca na leđa i izloži svoj žuto-
crveni trbuh, a jarke su boje u prirodi protivniku obično znak upozorenja.

JEZIK BRZ K'O STRIJELA
Vodozemci se uglavnom hrane kukcima i njihovim ličinkama, puževima i sličnim malim životinjama. Žabe pak imaju posebno građen jezik, kojim nadoknađuju nedovoljnu brzinu i spretnost u lovu. Jezik im je vrlo dug, ljepljiv, mišićav i pričvršćen u prednjem dijelu usta, a ne za stražnji dio kao kod drugih životinja. Zbog toga žabe mogu jezik izbaciti daleko, a žrtvu na njega zalijepiti ili je obuhvatiti i uvući u usta.
 
OD PONOGLAVCA DO ŽABE
Iz jajašaca se razviju mladi koji se nazivaju punoglavci. To su male crne repate ličinke, nalik ribicama, koje žive u vodi i, poput ribe, dišu škrgama, a hrane se biljnom hranom. Punoglavci se postepeno mijenjaju - gube rep, razvijaju im se noge, gube škrge i dobivaju pluća. Počinju se prehranjivati životinjama. Punoglavci su mnogo manji od odraslih žaba, pa se iz njih najprije razviju sasvim male žabice koje potom narastu.     
 
ZA PODMLADAK BAŠ I NE MARE
Većina žaba jajašca polaže u vodu. Bijelo-crne grudaste nakupine lako se primijete na površini bara i jezera, ali i u potocima, na mjestima gdje voda miruje. Jajašca su potpuno nezaštićena i plijen su mnogih životinja - žabe ih ostave i ne brinu o njima.
 
 
Pripremila Maja Kraš
 (Iz arhive časopisa Zvrk)
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina