Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kameno doba, Rimski gradovi, Mjesec, Olimpijske igre, Škrapa, Ustav, Unitarijanizam, Prvi svjetski rat, Mora, Totalitarizam, Pokrštavanje, Egejske civilizacije, Benediktinci, Religija, Građa zemlje, Sumračnica, Bratovštine, Obalni reljef, Rimsko carstvo, Mezopotamija, Eolski reljef, Atmosfera (zračni omotač), Holokaust, Filipike, Feudalna davanja, Dualizam, Planeti, Grčka mitologija, Kolonizacija, Rimska republika, Katakombe, Helenizam, Predromanika, Delta, Geografska karta, Salinitet, Legenda, Genocid, Personalna unija, Kora,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
7. travnja - Svjetski dan zdravlja
Hranidbeni lanac – svaka je karika važna

U povodu Svjetskog dana zdravlja 7. travnja evo jedne poruke: jedite zdravu hranu, onu koja nije onečišćena pesticidima i herbicidima, koja je uzgojena u čistoj prirodi, daleko od prometnica i gradova. Takve namirnice ne izgledaju uvijek osobito lijepo, ali su zato zdrave.
 
 
HRANIDBENI LANAC - SVATKO IMA SVOJU ULOGU
BILJOJED - ZEC

Životinje i ljudi nemaju sposobnost da hranu sami stvaraju ‒ zato moraju jesti.
Biljojedi se hrane biljkama ili nekim njihovim dijelovima.
 
BILJKA

Iz vode i mineralnih tvari u tlu zelene biljke, uz pomoć sunca, same stvaraju hranu.
 
RAZGRAĐIVAČI - GLJIVE

Kada biljke i životinje uginu, njima se hrane razgradivači (različite gljive, kukci, ličinke). Oni razgrađuju uginule organizme na mineralne tvari potrebne biljkama za hranu, ali i otpadne tvari koje biljojedi i mesojedi iz sebe izbacuju pošto su hranu probavili. Tako se zatvara hranidbeni lanac.
 
MESOJED - VUK

Mesojedi se ne hrane biljkama, već drugim životinjama. Samo u iznimnim prilikama mesojedi jedu članove iste vrste (vuk vuka ili lav lava). Takva se pojava zove kanibalizam. Na taj način vrsta preživljava duža razdoblja gladi. Neke životinje jedu i biljke i druge životinje. Njih zovemo svejedi. I čovjek je svejed.
 
I ČOVJEK JE JEDNA KARIKA

Hranidbeni lanac ujedinjuje sva živa bića. Svaka je karika, svaka biljka i životinja, u njemu važna ‒ ima svoju ulogu. Međutim, razvoj ljudske vrste i moderne tehnologije počeo je ugrožavati tu ravnotežu. Naime, sve što jedan član hranidbenog lanca u sebe unosi, uključujući različite otrove,  čak i neke bolesti, prenosi se na sljedećeg člana. Kako čovjek onečišćuje okolinu, tako u hranidbeni lanac unosi sve više otrovnih tvari, pa truje biljke i životinje, a na kraju i sebe, jer i on je jedna karika u tom lancu.
 
IZ TANJURA VREBAJU OTROVI

Da bi se povećali prinosi, u novije se vrijeme u uzgoju biljaka upotrebljavaju pesticidi i herbicidi, kemikalije koje uništavaju nametnike i korov. No to su ujedno otrovi, koji se ne mogu posve isprati s biljke pa ih, jedući povrće i voće, unosimo u organizam. Nesavjesni proizvođači upotrebljavaju ih u količinama koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje. I automobilski ispušni plinovi sadrže olovo i druge tvari koje mogu uzrokovati rak, a talože se na biljkama što rastu u blizini prometnica. Neki opasni otrovi mogu zabunom završiti u hrani. Tako je prije nekoliko godina u Japanu vrlo otrovna živa (jedna vrsta metala) dospjela u more. Ljudi koji su jeli ribu ulovljenu na tom području otrovali su se, a mnogi su i umrli. Bilo je to masovno trovanje. Najbolji način da se spriječe takvi nesretni slučajevi jest redovita kontrola hrane prije nego što stigne u trgovine i na tržnice. Takva se ispitivanja obavljaju u posebnim laboratorijima. Svi proizvodi u kojima se nađe bilo kakva tvar štetna za zdravlje povlače se iz prodaje.
 
ŠTO JE GENETSKI INŽENJERING

Najnovije znanstveno otkriće jest genetski inženjering. On se primjenjuje i u proizvodnji hrane. Geni su sitna tjelešca koja su u svakom organizmu i određuju njegova svojstva: o njima ovisi hoće li nečije oči biti plave ili zelene, životinjsko krzno gušće ili rjeđe, zrno pšenice veće ili manje i sl. Čovjek je otkrio način da kombinira različite gene, kako bi dobio biljku onih svojstava koja njemu najbolje odgovaraju. Tako je stvorio rajčicu koja ranije zrije i ima ljepšu crvenu boju, pšenicu koja ima kraću, čvršću stabljiku i veća zrna. Međutim, taj je postupak umjetan, neprirodan ‒ čovjek "popravlja" prirodu sebi u korist, a ne zna hoće li zbog toga u budućnosti morati snositi posljedice. U Americi su već zabilježene jake alergijske reakcije na hranu proizvedenu genetskim inženjeringom.
 
U povodu Svjetskoga dana zdravlja evo jedne poruke: jedite zdravu hranu, onu koja nije onečišćena pesticidima i herbicidima, koja je uzgojena u čistoj prirodi, daleko od prometnica i gradova. Takve namirnice ne izgledaju uvijek osobito lijepo, ali su zato zdrave.

Pripremila: Mirna Kraš
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina