Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Krški reljef, Kršćanski simboli, Socijalizam, Temperatura, Diktator, Vjetar, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Sumračnica, Polja u kršu, Legija, Ljudska prava, Gotika, Riječni (fluvijalni) reljef, Apostoli, Škrapa, Proročište, Suverenitet, Jezgra, Perzija, Datumska granica, Meridijani i paralele, Geografska karta, Globus, Imperijalizam, Barbari, Senat, Crta (lenta) vremena, Atena, Vrijeme, Anaerobni organizmi, Koncentracijski logor, Aerobni organizmi, Feudalna davanja, Romantizam, Rimsko carstvo, Faraon, Obalni reljef, Arapska kultura, Arhiv, Plebejci,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Znate li od čega su načinjene opeke?
Iako ljudi nisu krtice koje žive pod zemljom, i naše nastambe građene od opeke smjesa su zemlje i vode.
 
 
OPEKA DO OPEKE - KUĆICA 
 
Jedan od najstarijih, ali i najjedostavnijih građevinskih materijala jest opeka. Naziva je se i ciglom. Opeke su čvrste, dugotrajne i zahtijevaju vrlo malo održavanja.   
            
Prve opeke, načinjene od gline, izumljene su u 12. stoljeću prije Krista, dakle prije gotovo 14 tisuća godina. Od starih graditelja koji su upotrebljavali opeke, najpoznatiji su bili Egipćani. Uzimali su u petom stoljeću prije Krista blato iz rijeke Nil i miješali ga sa slamom. Sakkara piramide izgrađene su od blatnih opeka.
 
Rimljani su ideju gradnje opekama kopirali od Egipćana. Kada su u 45. godini naše ere osvojili Britaniju, počeli su opeke rabiti ne samo za gradnju kuća nego i za vijadukte, kolonade i drugo.
 
 
RECEPT ZA OPEKE
 
Vrlo jednostavno. Smjesa GLINE, PIJESKA i VODE oblikuje se, suši i potom peče. Najčešće se za glinu uzima obična ILOVAČA. Pijesak se dodaje da se opeke ne bi stezale, iskrivile i pucale dok se suše i peku. Glinu najprije treba pripremiti. Iz zemlje se ilovača koja sadrži glinu kopa u jesen.
 
Zimi je prepuštena kiši i ledu, kako bi grudice u ilovači nabubrile ili se raspale. Prije oblikovanja opeka glina se pročisti od nečistoća, napose kamenčića i vapnenca. Tijesto od kojega se oblikuju opeke mora biti jednolično i dobro izmiješano. Smjesa se može oblikovati ručno ili strojevima.
 
PRVO MIJESI, ONDA PECI
 
Nakon sušenja opeke se peku na visokim temperaturama u kružnim ili kanalskim pećima.
 
Jeste li znali…

... da opeke mogu biti i savi­jene, za bunare naprimjer
... da se u opeku ubraja i crijep kojim se pokrivaju krovovi kuća  
... da postoje pune i šuplje opeke?
 
Pripremio: Josip Štilinović
Sretna knjiga - Internet trgovina