Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Helenizam, Delta, Totalitarizam, Ponikve, Obalni reljef, Svemir, Romantizam, Prozirnost, Karolinzi, Benediktinci, Egejske civilizacije, Termometar, Metalno doba, Helenizam, Sige, Stanica, Dualizam, Župan, županije, Pad zapadnog rimskog carstva, Mezopotamija, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Tlak zraka, Inkvizicija, Knez, Olimpijske igre, Geološka doba, Mitologija, Anaerobni organizmi, Jezgra, Pismo, Riječni (fluvijalni) reljef, Padaline, Plašt, Jame, Prosvjetiteljstvo, Sparta, Arhiva, Polja u kršu, Povijesni izvori, Plemić,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Svjetovna festa svetog Duje i obrtnici
 
Svjetovna fešta otpočinjala bi nakon duhovne, poslije procesije (presesuna).
U starim zapisima o proslavi svetog Duje govori se o raznim obrtnicima i trgovcima koji su iz raznih krajeva dolazili u Split kako bi feštu iskoristili za zaradu.
- Ričani i Gorjani donosili su drvenu robu, ka recimo bačve, kace, vinotoke, sprte*, sita i rešeta i svakovrsne maštile* za vodu i pranje. Drugi niki, je l’ to Slovenci ol’ Slavonci, ne bi zna reć, donosili bi svece o’ đeša* i ostalo za kužinu* i kuću, a naši Vlaji još lopiž*, teć*, pitari*... Judi škojari* ka i Vlaji dolazili su u Split u jata. Jedni su dolazili prodavat, drugi kupovat, jer se po Rivi i po Pazaru moglo kupit svega ča ti srce zaželi.
 
*sprte - pletene košare od pruća
*maštile - posude
*đeš - gips
*kužina - kuhinja
*lopiž - posude za kuhanje na otvorenom ognjištu
*teć - lonci
*pitari - posude za cvijeće, lončanice
*škojari - otočani
Sretna knjiga - Internet trgovina