Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Zvijezde, Filipike, Islam, Senat, Kmet, Salinitet, Prosvjetiteljstvo, Jame, Obitelj, Rimsko graditeljstvo, Plima i oseka, Mitologija, Špilja, Rimsko carstvo, Demos, Knez, Atena, Reljef, Meridijani i paralele, Legenda, Socijalizam, Planeti, Pučki tribuni, Kameno doba, Močvare, Karolinzi, Suverenitet, Estuarij, Vrijeme, Arhiva, Svemir, Globus, Holokaust, Romantizam, Stanica, Inkvizicija, Jugo, Pismo, Kršćanski simboli, Moneri,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Podrijetlo Grka
 
Vjeruje se da su Grci krećući se prema jugu doselili na grčki poluotok u nekoliko valova početkom kraja trećeg tisućljeća pr. Kr., a zadnja je bila navala Dorana. Razdoblje od 1600. do oko 1100. je doba mikenske Grčke, a poznato je po vladavini kralja Agamemnona i ratovima protiv Troje kao što je prikazano u Homerovim epovima. Razdoblje od 1100. godine do 8. stoljeća pr. Kr. naziva se "mračnim dobom" jer iz tog razdoblja nema nikakvih zapisa, a arheološki dokazi su oskudni. Povijest stare Grčke se završava vladavinom Aleksandra Velikog koji je umro 323. pr. Kr. Slijedeći događaji čine doba helenističke Grčke.
 
  
 
U pregledavanju izvora iz povijesti stare Grčke potrebna je velika opreznost. Grčki povjesničari i politički pisci čija su djela preživjela, a među kojima su posebice ugledni Herodot, Tukidid, Ksenofont, Demosten, Platon i Aristotel, bili su uglavnom Atenjani ili njeni simpatizeri, a svi su bili politički konzervativci. Stoga znamo daleko više o povijesti i politici Atene od ikojeg drugog grada i njegove povijesti. Štoviše, ovi su se pisci usredotočili gotovo samo na cjelokupnu političku, vojnu i diplomatsku povijest, a zanemarili su ekonomsku i socijalnu povijest. Sva se povijest stare Grčke mora boriti s tim pristranostima u svojim izvorima.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina