Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Tlak zraka, Arapska kultura, Perzija, Polovi, Predromanika, Faraon, Kralj, Krški reljef, Krunidba, Ustav, Demos, Knjižnica, Bratovštine, Salinitet, Močvare, Delta, Povijest, Barbari, Knez, Atmosfera (zračni omotač), Estuarij, Plima i oseka, Konzul, Kmet, Suverenitet, Benediktinci, Apostoli, Mitologija, Romanika, Heleni (Grci), Romanizacija, Ban, Piramide, Sila teža, Mjerilo, Datumska granica, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Geološka doba, Rimsko carstvo, Temperatura,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Rimska povijest - Etruščani
Etruščani pripadaju davno nestalom narodu nepoznata podrijetla čije su pismene poruke ostale do danas neodgonetnute. Nastanivši se na području današnje Toskane, Etruščani su između rijeka Arna i Tibera i na obali Tirenskoga mora osnovali dvanaest gradova državica povezanih u savez. Vrhunac svoje kulture i vlasti dosegli su Etruščani u 6.st.pr.Kr. kada su zavladali tada još nerazvijenim Rimom. No sredinom 5.st.pr.Kr. Rimljani su podjarmili Etruščane, ali je rimska kultura bila duboko prožeta etruščanskom. Jasno je prepoznatljiv i jak utjecaj grčke umjetnosti na etruščansku, a kasnije i na rimsku.
 

O porijeklu Etruščana, koji su imali vlastiti neindoeuropski jezik, već stoljećima raspravljaju arheolozi, genetičari i lingvisti. U 5. pr.K. grčki je povjesničar Herodot tvrdio da su Etruščani u Italiju stigli iz Lidije, Anatolije u današnjoj Turskoj.

Etruščani su bili narod nastanjen na prostoru današnje talijanske pokrajine Toskane. Njihovo porijeklo je nepoznato, a jezik potpuno nerazumljiv i neodgonetnut. Koristili su pismo koje donekle podsjeća na grčko. Uglavnom su se bavili trgovinom, a katkad su i ratovali te širili svoj utjecaj. Gradili su gradove okružene zidinama koji postoje i danas, a zidine su ulavnom očuvane iz tih vremena. Najpoznatiji takvi gradovi su Volterra, Arezzo i Orvieto.
 
Njihova religija temeljena je na izrazitoj vjeri u zagrobni život te su radili ogromne i raskošne sarkofage. Ponešto njihove umjetnosti povezano je s grčkom. Ova vaza je primjer grčkog slikarskog utjecaja. Grci nisu imali posebno razvijeno slikarstvo osim slikarstva vaza. U ranom periodu to je slikarstvo bilo geometrijsko, a u klasičnom zlatnom razdoblju u kojem najviše cvate i etruščanska kultura (oko 5. stoljeća prije nove ere) razvija se figurstivno slikarstvo na vazama. Tehnika je vrlo jednostavna ali je izvedba komplicirana. Vaze su rađene od gline koja je crvena, a za premaz se koristilo samo crno. Tako su postojala samo dva načina; slikanje objekata crnim preko površine naziva se slikarstvo crnih figura pri kojem je pozadina prirodna, crvena. Katkad su se figure samo označavale na glini, a oko njih se bojila crna pozadina; to se naziva slikarstvo crvenih figura.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina