Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Polovi, Romanizacija, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Pad zapadnog rimskog carstva, Bura, Zvijezde, Mjerilo, Ekvator, Bizant, Piramide, Konzul, Estuarij, Krunidba, Helenizam, Socijalizam, Apostoli, Termometar, Genocid, Grčka mitologija, Oblik zemlje, Planeti, Atena, Oceani, Plima i oseka, Romanika, Jame, Građa zemlje, Krapinski pračovjek, Sige, Rimsko graditeljstvo, Ban, Rimsko carstvo, Legenda, Obitelj, Drugi svjetski rat, Ustav, Knjižnica, Sumračnica, Seoba naroda, Feudalizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Svećenici i hramovi
U svakom hranu u starodrevnom Egiptu od faraona se očekivalo da izvršava dužnosti najvišega svećenika, međutim, njegovo je mjesto obično preuzeo glavni svećenik. U velikim hramovima, poput Karnaka u Tebi, koji je posvećen Amunu Reu, kralju bogova, glavni je svećenik imao veliku moć, te je kontrolirao bogatstvo u hramu i velike zemlje u vlasništvu hrama.
 

Ured glavnoga svećenika (vrhovnog svećenika) ostajao bi u vlasništvu čitave generacije iste obitelji sve dok faraon ne bi promijenio mišljenje i ustoličio novoga svećenika. Svećenici su imali nazive koji su označavali njihovu moć, tj. mogli su se zvati «božje sluge», s dodanim imenom, «prvi», «drugi», «treći» itd., ovisno o hijerarhiji. Svećenici nižega ranga mogli su se imenovati «čisti» ili «božanski očevi», a njihova odgovornost sastojala se je od toga da su održavali hramove čistim. Njihova druga uloga je da su vodili administrativne zapise.
Sretna knjiga - Internet trgovina