Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Katakombe, Padaline, Faraon, Reljef, Komunizam, Feudalizam, Prozirnost, Koncentracijski logor, Polja u kršu, Karolinzi, Kmet, Republikanizam, Rimska vojska, Ratni zločini, Inkvizicija, Kralj, Holokaust, Povijesni izvori, Egejske civilizacije, Hramovi, Jame, Ljudska prava, Mora, Gotika, Jezgra, Totalitarizam, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Eolski reljef, Predromanika, Proročište, Računalo, Feudalna davanja, Diktator, Seoba naroda, Unitarijanizam, Suverenitet, Morske struje, Atmosfera (zračni omotač), Filipike, Crta (lenta) vremena,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ujedinjenje dviju zemalja
Stari Egipat imao je dva dijela: Gornji Egipat i Donji Egipat. Gornji Egipat bio je na jugu, rasprostirao se je na više od 5 stotina milja od prvog slapa na sjeveru do početka delte Nila. Donji Egipat koji je bio na sjeveru zapravo je sama delta rijeke Nil. Iako se je rasprostirao samo na 500 milja, Donji Egipat u većoj je mjeri bio širi od Gornjeg Egipta.
 
Do otprilike 3300. p.n.e., Gornji Egipat i Donji Egipat imali su kraljeve. Kralj Donjeg Egipta nosio je kratku, škatuljastu, crvenu  krunu s visokim šiljkom na zadnjem dijelu i viticu sprijeda. Kralj Gornjeg Egipta nosio je nešto sasvim drugačije: dugačku, bijelu krunu u obliku kruške.

Većinu stvari koje znamo o pretpovijesnom Egiptu pomiješano je s različitim legendama. Jedna od znamenitih legendi govori o kralju Menesu, vladaru Gornjeg Egipta. Oko godine 3100. B.C., Kralj Menes pobijedio je kralja Donjeg Egipta. Nakon pobjede objedinio je obje države i proglasio sebe kraljem Gornjeg Egipta i Donjeg Egipta.

 
Legenda se nastavlja i govori o tome kako je kralj Menes dizajnirao novu krunu kako bi proslavio svoju pobjedu. Ova dvojna kruna predstavlja ujedinjenje dviju zemalja. Menes i njegova obitelj su ustanovili prvu egipatsku dinastiju. Dinastija, to je niz vladara koji dolaze iz iste obitelji. Nakon smrti kralja Nemesa na prijestolje je bio ustoličen njegov sin, nakon smrti njegovog sina  pa Nemesov unuk. Na taj se je način sve odvijalo; kroz čitavu povijest starodrevnog Egipta vladalo je 30 različitih dinastija. Egipćani su vjerovali da kraljevska obitelj dolazi od bogova i da su imali kraljevsku krv – zbog toga je ponekad moralo doći do ženidbe brata i sestre.
                 
 
Kralj Menes izabrao je grad Memphis kao glavno mjesto države. Memphis je okružen pustinjom i Mediteranskim morem.

Određeni ljudi vjeruju da je "Menes" iz ove legende bio zapravo pravi kralj, vjerojatno pod imenom Nermer. Oni također vjeruju da nije bio kralj Menes koji je nosio crveno-bijelu krunu, već jedan od kraljeva poslije njega.
Sretna knjiga - Internet trgovina