Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Civilizacija, Ustav, Ekvator, Klasicizam, Salinitet, Mjerilo, Religija, Arhiva, Muzej, Polja u kršu, Bura, Sige, Barbari, Totalitarizam, Legenda, Povijesni izvori, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Knjižnica, Geografska karta, Romantizam, Grčka mitologija, Romanika, Pismo, Rimsko graditeljstvo, Egejske civilizacije, Jezgra, Senior, vazal, Plašt, Kameno doba, Jugo, Padaline, Feudalizam, Pokrštavanje, Personalna unija, Plima i oseka, Zakonik, Kolonizacija, Globus, Plemić, Hramovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Utvrda Ražanac
Ranohrvatsko selo, gdje se nalazi utvrda koju tražimo, do turskih je provala bilo smješteno oko crkve sv. Jadrije (Andrije), u polju, oko 2 km južno od današnjeg mjesta. Nalazi se u blizini najveće srednjodalmatinske luke.

U BLIZINI KOJEGA SE GRADA NALAZI UTVRDA RAŽANAC?
_________

Na današnjem položaju izgrađena je tek početkom 16. st. kad su Mlečani, radi obrane od Turaka i uskoka, u Velebitskom kanalu gradili brojne utvrde. Tako su uz more u Ražancu 1507. g. utvrđene tri kule. Jedan od najvažnijih simbola ovoga mjesta je svakako utvrda, tj. kaštelina kako kažu mještani. Ona je ponos ražanačke opstojnosti na ovom području i prkos neprijatelju ma s koje strane svijeta dolazio.

UTVRDA JE IZGRAĐENA RADI OBRANE OD KOGA?
__________
 
Pri čišćenju materijala iz unutrašnjosti srednje kule nađeni su brojni ostatci ondašnjeg života, a to su razni ukrašeni dijelovi vrčeva i vaza,  čak jedna sablja koju su preuzeli stručnjaci za zaštitu spomenika iz Zadra. U jednom od zidova vidljivi su ostatci uzidane peći.

NAVEDI NAZIV JEDNOGA PREDMETA NAĐENOG U UTVRDI.
________________

Gospa od Ružarija (7. listopada). Taj se blagdan iznimno svečano slavi i štuje od najstarijih vremena do danas. Slavi se oduvijek prve nedjelje u listopadu.

Kolo je jedno od glavnih obilježja kulturne baštine. U selu se posebno balalo (plesalo) na Gospu od Ružarija (ražanačka fešta), zatim na Badnjak kad se balalo do ponoći i na Uskrs nakon mise.

KOJI SE BLAGDAN POSEBNO ŠTUJE U RAŽANCU?
____________
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina