Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Imperijalizam, Glagoljaštvo, Jame, Legenda, Karolinzi, Barbari, Polja u kršu, Republikanizam, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Prozirnost, Jezgra, Holokaust, Apostoli, Estuarij, Svemir, Romanika, Rimsko carstvo, Pismo, Arhiva, Obitelj, Genocid, Demos, Moneri, Pad zapadnog rimskog carstva, Klasicizam, Drugi svjetski rat, Škrapa, Kršćanstvo, Barbari, Benediktinci, Konzul, Plemić, Mitologija, Stanica, Aerobni organizmi, Delta, Feudalizam, Ban, Ljudska prava, Arapska kultura,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Barokna umjetnost raskoši i – pretjerivanja?
 
 
 
1648Tu se javljaju njegovi poceci dijelom vec prije sredine XVI stoljeća (kasni Michelangelo, Correggio, Tintoretto. Barokna umjetnost zahtjeva od svih vrsta likovne umjetnosti maksimum sjaja i pompozne raskoa.i, bujnost dekorativnog izivljavanja, te ostvarenje narocito slikovitog djlovanja grupa.
Tako je i odjeća bila iznimno raskošna s mnoštvom čipke, nabranih košulja, širokih haljina, teškom svilom, ženskim i muškim vlasuljama... Za odjenuti baroknu haljinu, namjestiti vlasulju trebala je pomoć pa su se tako odijevali samo najbogatiji.
. godine prihvaćen je zakon koji je davao pravo svakom vladaru da svoj naročiti oblik vjere nametne svim svojim podanicima, ne osvrćući se na želje većine. Europa je podjeljena na bezbroj malih kneževina od kojih je svaka imala svoju vlastitu vjeru i bila zakleti neprijatelj svih svojih susjeda koji se u tome nisu s njome slagali. Isusovci su bili ti koji su ulagali u barokne crkve. Prvi se put koristi uljano slikarstvo. U glazbi prevladava "vatreno" i bučno. Slikarstvo i arhitektura baroka nastaju u Italiji.
 
 
krinolina – široka, obručima napeta suknja
madež – urođena ili nastala točkica , mrljica ili kvržica tamnije boje na koži
vlasulja – kosa načinjena od tuđih ili od umjetnih vlasi
kaljače – gumena cipela koja se obuva na cipelu kao zaštita od vode i vlage
steznik – dio ženske odjeće koji služi za podržavanje prsa i stezanje struka ; korzet
lepeza – ručna mahalica za rasklađivanje
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina