Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Imperijalizam, Barbari, Islam, Polja u kršu, Mjerilo, Diktator, Građa zemlje, Proročište, Termometar, Romanizacija, Stanica, Rimsko carstvo, Piramide, Komunizam, Kršćanski simboli, Računalo, Vjetar, Obalni reljef, Rimski gradovi, Krški reljef, Ponikve, Helenizam, Jugo, Legija, Klif, Polovi, Riječni (fluvijalni) reljef, Bura, Špilja, Benediktinci, Temperatura, Arhiva, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Oblik zemlje, Barbari, Ledenjački reljef, Apostoli, Delta, Povijest, Bizant,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kralj Stjepan Držislav - otpor makedonskom carstvu
 
Stjepan Držislav, hrvatski kralj, vladao je od 969. do 997. godine.
Sin je kralja Mihajla Krešimira II. i bio je u dobrim prijateljskim odnosima s Bizantom i njihov saveznik u borbi protiv makedonskog carstva. Makedonski car Samuilo uspio je za nekoliko godina proširiti svoju vlast na Bosnu, Srijem, Srbiju i današnje srpsko Podunavlje te na cijelo jadransko primorje južno od rijeke Cetine, osvojivši Duklju, Travunju, Zahumlje i neretvansko područje. Tako je postao opasan susjed hrvatskoj državi od 986. do 989. godine.
Car Samuilo provalio je u Hrvatsku, ali ju nije uspio pokoriti, što dokazuje da se je Hrvatska za vladanja Krešimira II. i njegova sina Stjepana Držislava uspjela oporaviti od posljedica unutarnjih sukoba. Kraljevina Hrvatska bila je u savezu s Bizantom, koji je vodio 40-godišnji rat s carem Samuilom. S ciljem da što više učvrsti savezničke odnose, Bizant je ustupio Stjepanu Držislavu na upravu dalmatinske gradove i otoke, kao nekad Tomislavu. Samom Držislavu Bizant je priznao kraljevski naslov i obdario ga kraljevskim znakovima: krunom, žezlom, plaštem i zlatnom jabukom te ga je odlikovao titulom carskog "eparha i patricija".
Dugi mir u 10. stoljeću između Hrvata i Mlečana omogućio je razvoj trgovine na moru. Međutim Mlečani koji su najviše profitirali tom trgovinom, nakon što su uspostavili dobre odnose s Bizantom i njemačko-rimskim carstvom, odlučili su prestati plaćati "uobičajeni danak" Hrvatima i Neretvanima. To je dovelo do novih sukoba na moru.
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina