Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Totalitarizam, Bratovštine, Termometar, Muzej, Atena, Provincija, Kršćanski simboli, Barbari, Kmet, Knjižnica, Estuarij, Prosvjetiteljstvo, Metalno doba, Pučki tribuni, Koncentracijski logor, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Seoba naroda, Litosferne ploče, Egejske civilizacije, Polja u kršu, Perzija, Eolski reljef, Sumračnica, Rimsko carstvo, Ustav, Močvare, Križarski ratovi, Zvijezde, Glagoljaštvo, Zakonik, Vrijeme, Sparta, Pismo, Kršćanstvo, Vjetar, Plebejci, Mitologija, Dualizam, Plašt, Građa zemlje,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Knez Domagoj - hrabri gusar na moru
 
Iako je knez Trpimir imao tri sina - Petra, Zdeslava i Muncimira - na hrvatsko kneževsko prijestolje dolazi Domagoj, pripadnik druge obiteljske loze. Arapi su napadali obalne gradove, a od 866. g. opsjedali su Dubrovnik 15 mjeseci, koji se uspio obraniti svojim snagama i uz pomoć bizantske ratne mornarice.
Bizant je sa svojom mornaricom napao i pokorio Neretvane opustošivši pritom hrvatsku obalu. Iduće godine, kad su Arapi ponovno napadali bizantske gradove u Dalmaciji, Hrvati i Neretvani vratili su im istom mjerom. Počeli su napadati tuđe brodove, posebno mletačk, jer su Mlečani bili bizantski podanici.
Sukobi su bili tako česti i okrutni da je kneza Domagoja sam papa Ivan VIII., koji ga je zbog sudjelovanja u osvajanju Barija nazvao "slavnim knezom", zamolio da uznastoji primiriti svoje podanike jer mu njihova gusarska nedjela "potamnjuju dobar glas". Mlečani su Domagoja nazvali "najgorim knezom hrvatskim". S druge strane, tadašnji papa ga je nazvao "najboljim hrvatskim knezom."
Nakon smrti franačkog kralja Ludovika II. 875. god. na njegovo prijestolje dolazi Karlman koji je u to doba vladao i Panonskom Hrvatskom. Dalmatinska Hrvatska sa svojim knezom Domagojom nije priznala novoga vrhovnog vladara, nego su se pobunili. Knez Domagoj umro je 876. g., u vrijeme sedmogodišnjega teškog rata u kojem su se Hrvati zauvijek oslobodili franačke vlasti.
 
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina