Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Faraon, Provincija, Krški reljef, Reljef, Glagoljaštvo, Mezopotamija, Rimski gradovi, Religija, Genocid, Plašt, Kora, Plima i oseka, Sumračnica, Riječni (fluvijalni) reljef, Klif, Karolinzi, Pokrštavanje, Meridijani i paralele, Mora, Heleni (Grci), Ponikve, Padaline, Ledenjački reljef, Legenda, Planeti, Senior, vazal, Demos, Datumska granica, Olimpijske igre, Arhiva, Krunidba, Računalo, Jame, Pismo, Totalitarizam, Obalni reljef, Oceani, Geološka doba, Estuarij, Delta,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Knez Domagoj - hrabri gusar na moru
 
Iako je knez Trpimir imao tri sina - Petra, Zdeslava i Muncimira - na hrvatsko kneževsko prijestolje dolazi Domagoj, pripadnik druge obiteljske loze. Arapi su napadali obalne gradove, a od 866. g. opsjedali su Dubrovnik 15 mjeseci, koji se uspio obraniti svojim snagama i uz pomoć bizantske ratne mornarice.
Bizant je sa svojom mornaricom napao i pokorio Neretvane opustošivši pritom hrvatsku obalu. Iduće godine, kad su Arapi ponovno napadali bizantske gradove u Dalmaciji, Hrvati i Neretvani vratili su im istom mjerom. Počeli su napadati tuđe brodove, posebno mletačk, jer su Mlečani bili bizantski podanici.
Sukobi su bili tako česti i okrutni da je kneza Domagoja sam papa Ivan VIII., koji ga je zbog sudjelovanja u osvajanju Barija nazvao "slavnim knezom", zamolio da uznastoji primiriti svoje podanike jer mu njihova gusarska nedjela "potamnjuju dobar glas". Mlečani su Domagoja nazvali "najgorim knezom hrvatskim". S druge strane, tadašnji papa ga je nazvao "najboljim hrvatskim knezom."
Nakon smrti franačkog kralja Ludovika II. 875. god. na njegovo prijestolje dolazi Karlman koji je u to doba vladao i Panonskom Hrvatskom. Dalmatinska Hrvatska sa svojim knezom Domagojom nije priznala novoga vrhovnog vladara, nego su se pobunili. Knez Domagoj umro je 876. g., u vrijeme sedmogodišnjega teškog rata u kojem su se Hrvati zauvijek oslobodili franačke vlasti.
 
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina