Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Krunidba, Barbari, Škrapa, Kompas, Povijest, Dualizam, Romantizam, Planeti, Glagoljaštvo, Komunizam, Barbari, Ratni zločini, Ponikve, Rimska vojska, Kora, Olimpijske igre, Hramovi, Ban, Križarski ratovi, Reljef, Rimsko graditeljstvo, Bizant, Župan, županije, Termometar, Mora, Svemir, Legenda, Riječni (fluvijalni) reljef, Piramide, Kršćanski simboli, Suverenitet, Atmosfera (zračni omotač), Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Knez, Građa zemlje, Islam, Sila teža, Zvijezde, Diktator, Genocid,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Knez Ljudevit Posavski diže ustanak protiv Franaka
 
Karla Velikog, naslijedio je god. 814. Ludovik Pobožni. U Panonskoj Hrvatskoj tada vlada knez Ljudevit, a u Dalmatinskoj knez Borna. Za vrijeme slabe vladavine cara Ludovika, podivljali su franački plemići koji su pljačkali i mučili narod. Najgori je bio markgrof Kadaloh, čiji su vojnici počinili okrutne zločine nad panonskim Hrvatima.
Ljudevit diže ustanak protiv franačke vlasti. Godine 819., nakon što je razbio markgrofa Kadoloha, Ljudevit se pokušao nagoditi s carem, ali je ovaj odbio njegove uvjete. Rat se nastavio, a knezu Ljudevitu su se pridružili Slovenci i Timočani, ali ne i Borna. Naime, Borni je tada bila potrebna franačka pomoć jer je pokušavao urediti granice između Dalmatinske Hrvatske i bizantskih gradova u Dalmaciji, što je imalo za posljedicu da su poslije ratovali jedan protiv drugoga.
Usprkos teškom porazu 819. g. Franci su i dalje napadali Ljudevita 820. i 821. g., ali ga nisu uspjeli svladati. Tek iduće godine Ljudevit se pred desetom franačkom vojskom povukao te se sklonio u Srbiju kod nekog župana. Nedugo zatim Ljudevit napušta Srbiju jer su ga nakanili predati Francima i sklanja se u Dalmatinsku Hrvatsku kod Bornina ujaka Ljudemisla koji ga je poslije na zahtjev Franaka dao podmuklo ubiti.
Ljudevitovom smrću završila je prva velika borba Hrvata za neovisnost i slobodu pa možemo ustvrditi da je on jedna od najznačajnijih osoba stare hrvatske povijesti.

Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina