Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mezopotamija, Bizant, Sige, Knez, Temperatura, Grčka mitologija, Hramovi, Republika, Ratni zločini, Faraon, Helenizam, Koncentracijski logor, Rimska republika, Bratovštine, Krapinski pračovjek, Piramide, Drugi svjetski rat, Salinitet, Tlak zraka, Povijesni izvori, Rimsko graditeljstvo, Litosferne ploče, Komunizam, Jugo, Kora, Rimski gradovi, Križarski ratovi, Polja u kršu, Metalno doba, Filipike, Ekvator, Građa zemlje, Mjesec, Prozirnost, Feudalizam, Obitelj, Aerobni organizmi, Obalni reljef, Geološka doba, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Knez Višeslav - hrabri branitelj od Franaka
Nakon što su pokorili hrvatska plemena koja su živjela u staroj Panoniji, Franci su odlučili osvojiti dalmatinsko-hrvatsku kneževinu kojom je vladao knez Višeslav imajući podršku rimskoga pape i bizantskog cara. Tako franački markgrof Erich, gospodar Istre, Furlanske i drugih zemalja, kreće sa svojom vojskom na dalmatinsko-hrvatsku kneževinu te god. 799. dolazi do Trsata kraj Rijeke.
Erich je mislio da će lako ostvariti sve što je naumio, ali njegove račune pomrsili su trsatski vojnici koji su žestoko uzvratili odapinjanjem strelica i bacanjem golemoga kamenja na njegovu vojsku. Kad je pri jednom jurišu na trsatsku gradinu i sam Erich izgubio ludu glavu, njegova se razbijena vojska vratila kući. Erichova pogibija je jako zaboljela Franke, tako da je i sam akvilejski patrijarh Pavao prokleo zemlju u kojoj je njihov junak poginuo.
Krstionica kneza Višeslava poznat je kulturno-povijesni spomenik koji se nalazi u Ninu. Krstionica je visine 90 cm a na njoj je latinski natpis: "Ovaj izvor, naime, prima slabe da ih učini prosvijetljenima. Ovdje se peru od svojih zločina, što su ih primili od svog prvog roditelja, da postanu kršćani spasonosno ispovijedajući vječno Trojstvo. Ovo djelo pobožno učini svećenik Ivan, u vrijeme kneza Višeslava, i to u čast sv. Ivana Krstitelja, da zagovara njega i njegova štićenika."
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina