Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Plebejci, Krški reljef, Špilja, Mora, Karolinzi, Oceani, Katakombe, Socijalizam, Feudalizam, Jezgra, Povijesni izvori, Kmet, Močvare, Rimsko carstvo, Helenizam, Ljudska prava, Morske struje, Župan, županije, Legenda, Ekvator, Romanika, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Eolski reljef, Atmosfera (zračni omotač), Klif, Pokrštavanje, Ban, Personalna unija, Polovi, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Prozirnost, Proročište, Religija, Seoba naroda, Rimska vojska, Geografska karta, Faraon, Islam, Knjižnica, Ledenjački reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Galerija
Prostorija, zgrada ili institucija gdje se izlažu slike i druga umjetnička djela, a često i prodaju.   Izraz dolazi od talijanske riječi galleria, koja dolazi iz srednjevjekovnog latinskog galeria, varijante riječi galilaea, što znači atrij crkve.
Geometrijski
Bilo koji oblik ili forma koja ima više matematički nego organski dizajn. Geometrijski oblici obično su satavljeni od ravnih linija, ili oblika iz geometrije, kao krugovi, ovali, trokuti, četverokuti, pravokutnici, iostalih poligona, kao što su pentagoni, heksagoni, i td. Primjeri geometrijskih oblika uključuju i kugle, stošce, valjke, piramide, kocke i slične.
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

Vladimir Nazor
"Halugica"
Vesna Parun
"Hoću ljutić, neću mak"
Vesna Parun
"Miki Trasi i primadona"
Sretna knjiga - Internet trgovina
Art Insight
Art Insight vam pruža dublji uvid u sebe kroz susret s umjetnikom u vama.