Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Prvi svjetski rat, Krunidba, Civilizacija, Sparta, Legija, Pad zapadnog rimskog carstva, Inkvizicija, Egejske civilizacije, Reljef, Socijalizam, Meridijani i paralele, Mezopotamija, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Kmet, Romanika, Salinitet, Geološka doba, Geografska karta, Atena, Hramovi, Delta, Prosvjetiteljstvo, Gotika, Oceani, Suverenitet, Faraon, Crta (lenta) vremena, Kompas, Kameno doba, Globus, Sige, Katakombe, Mitologija, Datumska granica, Islam, Atmosfera (zračni omotač), Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Olimpijske igre, Estuarij, Mora,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Emulzije
Emulzija je smjesa dviju nemješivih tekućina. To je nestabilna smjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi ona postala stabilna potreban je emulgator, tvar koja raspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica.

Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom. Primjeri emulgatora u hrani su žumanjak i senf; proteini i emulgatori malih i lakih molekula su također česti.

Od kemijskih emulgatora (koji se ne koriste u prehrani) najčešći su razni deterdženti i sapuni koji čiste tako da raspršuju masti u sitne kapljice, a one se u tom obliku miješaju s vodom i stvaraju emulziju. To je tipično svojstvo emulgatora.
Sretna knjiga - Internet trgovina