Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Grčki gradovi, Apostoli, Oceani, Romanizacija, Rimsko carstvo, Polja u kršu, Karolinzi, Moneri, Republika, Eolski reljef, Ljudska prava, Padaline, Mezopotamija, Barbari, Jugo, Vrijeme, Meridijani i paralele, Islam, Plemić, Romanika, Atmosfera (zračni omotač), Predromanika, Pokrštavanje, Barbari, Perzija, Rimska republika, Močvare, Mitologija, Glagoljaštvo, Obitelj, Obalni reljef, Hramovi, Bizant, Arhiva, Faraon, Legenda, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Socijalizam, Dualizam, Estuarij,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Otopine
OTOPINE I MJEŠAVINE

Otopine su homogene smjese dvaju ili više sastojaka pri čemu je jedan sastojak u velikom suvišku (otapalo). Tvari koje nisu u suvišku su otopljene tvari ili soluti. Molekule soluta su međusobno izolirane zbog velike većine molekula otapala, tako da otapalo diktira svojstva otopljenih tvari u otopini.

Uobičajeni primjeri su kuhinjska sol ili šećer koji su krutine otopljeni u vodi koja je tekućina. U tekućinama se također mogu otapati i plinovi, npr. ugljikov dioksid i kisik u vodi, dok se između sebe plinovi otapaju bez ograničenja. Primjeri krutih otopina su mnoge slitine i minerali. Sposobnost otapanja tvari u nekom otapalu naziva se topljivost.

Pojam otopina se u nekim područjima kemije upotrebljava samo za tekuće otopine, dok se za plinske i krute otopine koristi naziv smjesa, međutim kako taj naziv nije dovoljno precizan treba ga izbjegavati.
Sretna knjiga - Internet trgovina