Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Obalni reljef, Piramide, Katakombe, Rimska republika, Ratni zločini, Benediktinci, Obitelj, Kralj, Arapska kultura, Proročište, Geološka doba, Termometar, Kolonizacija, Sila teža, Riječni (fluvijalni) reljef, Zakonik, Sumračnica, Genocid, Arhiva, Računalo, Plima i oseka, Atmosfera (zračni omotač), Metalno doba, Klasicizam, Grčka mitologija, Litosferne ploče, Mora, Rimski gradovi, Crta (lenta) vremena, Romanika, Mitologija, Hramovi, Polja u kršu, Helenizam, Socijalizam, Personalna unija, Ustav, Senat, Komunizam, Kršćanstvo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Mezomarinero (2)
Da bi se zdrica od kraja moj dida uzme mezomariner i njime se zdrica od rive. Kada se kaić uputi mezomariner stoji ispod škafa o' kaića, a kad didi brzo zatriba ja ga odma vatan i didi ga dodan. On uzme mezomariner i sa njim uvati bovu na koju veže kaić.

Bova je vezana za kolpomorto pa mezomariner dobro dođe da se kaić akošta do rive.

A tek čuda, kad nema rive a triba se akoštat na mrkintu od Ošjaka.

Onda nastane konfužjun, jer dida nervožasto viče na me:
»Dite! Pazi da kaić ne udre u mrkintu od Ošjaka!«
Capa i mene nervož, pa ne znam jesan li na suvo ili na mokro.
Gledan desno, gledan livo i vičen:
»Dida, eno hobotnica!«
»Di, di?« – reče dida.
»Dodaj mezomariner, brzo!«

Ispod pajola brzo izvuče bilu krpu, a ispod škafa ja mu dodan sić. Nagne se dida na bandu kaića i sa dva, tri suca mezomarinerom udre hobotnicu. Čili mu 'id pasa kad je uvati hobotnicu. Ja trčem na škaf, a dida viče:
»Skoči na mrkintu, vrć ću ti konop!«

Capan konop, vežem ga za veliki bovan. Dida čili sritan skoči u more i sa mnom zapiva po mušku.

Čilo vrime mu je na pameti hobotnica koju će u slast za večeru izist. A još ako je svari lešo i začini s malo uja i bokun kapule. Ala gusta!

Znan ja da će me moj dida opet vodit na more jer mu nosin sriću. A znate da je mezomarinero po'mornara. A mom didi ja san čili.

Ena Lacić, IV. d.
OŠ  Split 3, Split
Mentor: Linda Končan
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina