Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Romanika, Koncentracijski logor, Salinitet, Knjižnica, Povijesni izvori, Diktator, Prozirnost, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Špilja, Sila teža, Islam, Bratovštine, Krški reljef, Kršćanski simboli, Klasicizam, Kompas, Inkvizicija, Ponikve, Vrijeme, Kameno doba, Kora, Ledenjački reljef, Rimska republika, Klif, Stanica, Ustav, Imperijalizam, Pismo, Pad zapadnog rimskog carstva, Glagoljaštvo, Aerobni organizmi, Prvi svjetski rat, Škrapa, Helenizam, Ban, Suverenitet, Temperatura, Župan, županije, Morske struje, Mezopotamija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ostali sastojci
- sastojci čija je prisutnost u podlozi nužna da bi se postigli optimalni procesni uvjeti prilikom vođenja procesa u industrijskom mjerilu neke od njih mikrobne stanice mogu asimilirati, a mnoge utječu na rast i biosintezu i izdvajanje proizvoda, pa se prema tome mogu smatrati sastojcima hranjive podloge
 
POVRŠINSKI AKTIVNE TVARI – uz njihovu pomoć se netopljivi sastojci hranjive podloge emulgiraju u vodi; Nadalje, one izazivaju povećanu propusnost za stanične stijenke i aktiviraju mnoge enzime; najpoznatija TWEEN-grupa površinski aktivnih proizvoda, esteri glicerola s oleinskom i stearinskom kiselinom, sojin lecitin i drugi; postoje i neionske površinski aktivne tvari (neionski deterdženti)

ČVRSTE SUSPENDIRANE ČESTICE – za povećanje viskoznosti hranjive podloge ili služe kao mehanički držači za mikrobne stanice (npr. agar, papirna pulpa ili azbest, škrob, alginska kiselina); često povećavaju prinos i skraćuju proces; njihova primjena je najčešća u toranjskim reaktorima s lebdećim slojem

SREDSTVA PROTIV PJENE – suzbijaju pjenu koja nastaje tijekom aerobnih mikrobnih procesa; obično se ne dodaju na početku procesa već kada se u reaktoru/fermentoru razvije određeni volumen pjene; važno je da ne smiju bitno smanjivati volumetrijski koeficijent prijelaza kisika KLa niti utjecati na boju, okus i miris, te moraju biti otporni na sterilizaciju toplinom; ne smiju biti previše topljiva u vodi tako da ih se može dodavati u vrlo malim koncentracijama sredstva protiv pjene su:
  • alkoholi
  • esteri
  • masne kiseline
  • silikoni
  • sulfiti i sulfonati
  • mješovita sredstva
ANTISEPTICI – rijetko se dodaju u hranjive podloge, iznimka je proizvodnja vina (sumporenje vina), niže koncentracije SO2 nisu toksične
za vinske kvasce ali ubijaju većinu drugih nepoželjnih mikroorganizama; u
zagađenu melasu dodaje se antiseptik na bazi klora najčešće Nahipoklorit, pri proizvodnji bioloških insekticida dodaje se furazolidin koji nije toksičan za bakteriju Bacillus thuringiensis ali inhibira rast faga itd.

TOKSINI
– se NE dodaju u podlogu ali ih često treba ukloniti iz podloge; najčešće su sirovine zagađene toksinim plijesni (aflatoksini, deoksinivalenol, zearalenon, patulin, diacetoksiscipenol, penikolna kis.)
Sretna knjiga - Internet trgovina