Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Totalitarizam, Kameno doba, Grčki gradovi, Pučki tribuni, Litosferne ploče, Karolinzi, Ljudska prava, Helenizam, Geološka doba, Ban, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Plašt, Vrijeme, Plebejci, Sila teža, Bura, Socijalizam, Škrapa, Rimsko graditeljstvo, Riječni (fluvijalni) reljef, Svemir, Termometar, Ponikve, Piramide, Konzul, Datumska granica, Arhiv, Grčka mitologija, Drugi svjetski rat, Anaerobni organizmi, Stanica, Plemić, Apostoli, Romanizacija, Oceani, Barbari, Personalna unija, Katakombe, Klif, Rimska vojska,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Biosfera
Biosfera predstavlja skup svih živih ekosistema na Zemlji. Već smo napomenuli da ekosistemi međusobno utječu jedni na druge - to se posebno odnosi na žive ekosisteme, odnosno biosferu, gde je u suvremeno doba najvažniji čimbenik čovjek.
 

Čovjek svojim djelovanjem posljednjih stoljeća opasno ugrožava opstanak ostalih živih ekosistema, pa neki izumiru ili su na samoj granici potpunog nestanka s lica Zemlje. Na primjer, kada se u termoelektranama koristi ugljen kako bi se proizvodila struja, otpadne materije, otrovni plinovi i dim dižu se visoko u zrak i kruže oko čitave planete! Na taj način, čovjek utječe i na udaljene ekosisteme s kojima nije u direktnoj vezi, zapravo, utječe na cjelokupnu biosferu.
 
Isto se dešava i kada ljudi koriste pesticide, otrovne boje i raspršivače i druge hemikalije - sve to odlazi u zemljište, koje rijeke ispiru i tako odnose otrovne materije do mora i okeana. One utječu na nenormalan razvoj određenih bakterija zbog kojih mnoge ribe ugibaju, a tada veće ribe nemaju dovoljno hrane, pa i one umiru. Na taj način, posljedice su po Zemlju i čovječanstvo snažne i opasne. Zemlja kao planet jedan je veliki organizam gde se sve međusobno prožima i utječe jedno na drugo, pa i mnogi udaljeni djelovi Zemlje trpe posljedice zagađivanja nekog određenog predjela.
Sretna knjiga - Internet trgovina