Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Arhiva, Grčka mitologija, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Krški reljef, Delta, Barbari, Eolski reljef, Katakombe, Mora, Mjesec, Globus, Kameno doba, Republika, Plima i oseka, Mitologija, Unitarijanizam, Povijest, Bizant, Knez, Republikanizam, Kralj, Ledenjački reljef, Ponikve, Vjetar, Prozirnost, Polja u kršu, Klasicizam, Predromanika, Feudalna davanja, Pučki tribuni, Sumračnica, Padaline, Rimsko carstvo, Ustav, Krunidba, Crta (lenta) vremena, Klif, Prosvjetiteljstvo, Benediktinci, Senior, vazal,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Biosfera
Biosfera predstavlja skup svih živih ekosistema na Zemlji. Već smo napomenuli da ekosistemi međusobno utječu jedni na druge - to se posebno odnosi na žive ekosisteme, odnosno biosferu, gde je u suvremeno doba najvažniji čimbenik čovjek.
 

Čovjek svojim djelovanjem posljednjih stoljeća opasno ugrožava opstanak ostalih živih ekosistema, pa neki izumiru ili su na samoj granici potpunog nestanka s lica Zemlje. Na primjer, kada se u termoelektranama koristi ugljen kako bi se proizvodila struja, otpadne materije, otrovni plinovi i dim dižu se visoko u zrak i kruže oko čitave planete! Na taj način, čovjek utječe i na udaljene ekosisteme s kojima nije u direktnoj vezi, zapravo, utječe na cjelokupnu biosferu.
 
Isto se dešava i kada ljudi koriste pesticide, otrovne boje i raspršivače i druge hemikalije - sve to odlazi u zemljište, koje rijeke ispiru i tako odnose otrovne materije do mora i okeana. One utječu na nenormalan razvoj određenih bakterija zbog kojih mnoge ribe ugibaju, a tada veće ribe nemaju dovoljno hrane, pa i one umiru. Na taj način, posljedice su po Zemlju i čovječanstvo snažne i opasne. Zemlja kao planet jedan je veliki organizam gde se sve međusobno prožima i utječe jedno na drugo, pa i mnogi udaljeni djelovi Zemlje trpe posljedice zagađivanja nekog određenog predjela.
Sretna knjiga - Internet trgovina