Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Atmosfera (zračni omotač), Mora, Plemić, Ustav, Svemir, Padaline, Delta, Geografska karta, Grčka mitologija, Komunizam, Anaerobni organizmi, Helenizam, Rimski gradovi, Plašt, Krapinski pračovjek, Mezopotamija, Oceani, Morske struje, Jugo, Legija, Računalo, Škrapa, Suverenitet, Barbari, Apostoli, Oblik zemlje, Grčki gradovi, Kolonizacija, Bratovštine, Klif, Olimpijske igre, Kameno doba, Katakombe, Pučki tribuni, Holokaust, Glagoljaštvo, Personalna unija, Knjižnica, Senior, vazal, Ponikve,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Elektrometeori
Elektrometeor je vidljiva ili čujna manifestacija pražnjenja atmosferskog elektriciteta.
 
Grmljavina - To je jedno ili više naglih pražnjenja atmosferskog elektriciteta koje se očituje munjom (sijevanjem) i grmljenjem.
 
Vatra Sv. Ilije- To je izbijanje elektriciteta iz raznih uzdignutih predmeta na Zemlji (npr. iz brodskih jarbola, gromobrana ili antena) ili zrakoplova u letu, kao posljedica tihog pražnjenja. Kod velikih napetost, za vrijeme oluja, to pražnjenje postaje vidljivo i tada se zove vatra Sv. Elma.
 
Polarna svjetlost (aurora) - To je jedna od najzanimljivijih svjetlosnih pojava u prirodi. Boja te svjetlosti obično je bjelkasta sa žućkastim, crvankastim i zelenkastim nijansama; rjeđe se vide plavkaste i ljubičaste nijanse. Obično se vidi u polarnim i visokim širinama gdje je Zemljino magnetsko polje najjače (Grenland i Kanadsko otočje), i to na sjevernom dijelu horizonta za vrijeme "bijelih noći". Javlja se u raznim oblicima.

Trajanja i snaga polarne svjetlosti zavisi ponajprije od aktivnosti Sunčevih pjega. Snažnije Sunčeve oluje popraćene su dužom polarnom svjetlošću, koja može trajati neprekidno danju i noću.
Sretna knjiga - Internet trgovina