Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Knez, Piramide, Računalo, Građa zemlje, Pismo, Plebejci, Hramovi, Filipike, Križarski ratovi, Morske struje, Barbari, Svemir, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Jugo, Proročište, Anaerobni organizmi, Prvi svjetski rat, Legija, Perzija, Faraon, Riječni (fluvijalni) reljef, Moneri, Estuarij, Knjižnica, Pad zapadnog rimskog carstva, Planeti, Suverenitet, Mjesec, Rimska republika, Obalni reljef, Polovi, Ekvator, Kameno doba, Republika, Povijesni izvori, Romantizam, Religija, Pokrštavanje, Prozirnost,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Elektrometeori
Elektrometeor je vidljiva ili čujna manifestacija pražnjenja atmosferskog elektriciteta.
 
Grmljavina - To je jedno ili više naglih pražnjenja atmosferskog elektriciteta koje se očituje munjom (sijevanjem) i grmljenjem.
 
Vatra Sv. Ilije- To je izbijanje elektriciteta iz raznih uzdignutih predmeta na Zemlji (npr. iz brodskih jarbola, gromobrana ili antena) ili zrakoplova u letu, kao posljedica tihog pražnjenja. Kod velikih napetost, za vrijeme oluja, to pražnjenje postaje vidljivo i tada se zove vatra Sv. Elma.
 
Polarna svjetlost (aurora) - To je jedna od najzanimljivijih svjetlosnih pojava u prirodi. Boja te svjetlosti obično je bjelkasta sa žućkastim, crvankastim i zelenkastim nijansama; rjeđe se vide plavkaste i ljubičaste nijanse. Obično se vidi u polarnim i visokim širinama gdje je Zemljino magnetsko polje najjače (Grenland i Kanadsko otočje), i to na sjevernom dijelu horizonta za vrijeme "bijelih noći". Javlja se u raznim oblicima.

Trajanja i snaga polarne svjetlosti zavisi ponajprije od aktivnosti Sunčevih pjega. Snažnije Sunčeve oluje popraćene su dužom polarnom svjetlošću, koja može trajati neprekidno danju i noću.
Sretna knjiga - Internet trgovina