Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Arapska kultura, Barbari, Pismo, Aerobni organizmi, Krapinski pračovjek, Mitologija, Romanizacija, Demos, Pučki tribuni, Oceani, Kolonizacija, Kralj, Feudalna davanja, Povijesni izvori, Klif, Katakombe, Ljudska prava, Zvijezde, Dualizam, Plebejci, Špilja, Krunidba, Polovi, Kršćanski simboli, Globus, Karolinzi, Perzija, Grčka mitologija, Arhiva, Imperijalizam, Egejske civilizacije, Provincija, Benediktinci, Legenda, Filipike, Pokrštavanje, Senat, Moneri, Atena, Mora,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Južna Koreja - zemlja rižinih polja, tajfuna i lepeza
Nisam, međutim, znala da je naš lijep planet toliko velik da treba čak 13 sati putovati avionom, koji juri nebom više od 300 km/h, kako bi čovjek stigao na drugi kontinent. Ali isplatilo se, jer tamo sam vidjela puno zanimljivih stvari...
 
NAJPRIJE NAUČI PONAŠATI SE U RESTORANU...

Priča ide otprilike ovako. Kad napokon kročite nogom na čvrsto tlo, potpuno iscijeđeni od putovanja i, dakako, neopisivo gladni, čeka vas prvo veliko iznenađenje – pravi korejski ručak. Dakle, nećete, Zvrka mu, gladni i umorni kakvi jeste, samo tako sjesti i jesti – valja najprije savladati brojna pravila. Prvo: u korejskom restoranu sjedi se i jede na podu, za niskim stolom, a umjesto žlica, noževa i vilica, jede se štapićima! I još nešto – prije ulaska u restoran ne zaboravite izuti cipele i ostaviti ih vani.
 
... TEK ONDA NAVALI NA HRANU!

Nakon što smo prošli malu školu rukovanja štapićima (vjerujte, lakše je naučiti razlomke i tablicu množenja) došlo je napokon vrijeme da uživamo u korejskim specijalitetima. Tko voli rižu, ovdje će doći na svoje! Jer riža se jede u svim obrocima, pripravljena na najrazličitije načine. Od nje se čak prave mlijeko i sokovi. Na jelovniku je uvijek i razno povrće, korijenje (npr. ginseng) koje je vrlo ljekovito, sušene alge, riba, meso i brojni umaci. Hrana izgleda tako da uglavnom nemate pojma što jedete, a neka su jela toliko ljuta da se jedva oporavite! Kruha, zamislite, nema!
 
SIMPATIČNI BUDHHA SMIJEŠI SE ODASVUDA

Hrana nije jedina zanimljivost u Koreji. I priroda krije mnoge zanimljivosti. Mom čuđenju nije bilo kraja kad sam prvi put čula cvrčke – njihovo glasanje zvuči poput pjevanja kakva dobro uvježbana zbora. Inače, u Koreji možete vidjeti čudesne hramove s pozlaćenim kipovima Budhhe* (čitaj: Bude), kojima se ljudi mole. Znatiželjni, posjetili smo jedan takav budistički hram. Tamo smo saznali da je Budhha bio čovjek koji je život posvetio vjeri, a ona je po njemu nazvana budizam*.
 
NJEŽAN DODIR PROZIRNE MEDUZE

U Koreji je vrlo vruće i svi nose lepeze. Dobar je način rashlađivanja, nakon iscrpljujućih turističkih razgledavanja, kupanje u moru. To je zaista zanimljivo iskustvo jer je more puno velikih prozirnih meduza koje nisu opasne, pa ih možete uzeti u ruke i plivati s njima. Zanimljivo će biti i onima koji vole roniti – u pijesku se kriju razne školjkice. Kad se odlučite za kupanac, nemojte se previše čuditi budu li vas mještani promatrali; to čine zato što nisu osobito dobri plivači.
 
TKO SE BOJI VJETRA JOŠ?

U ovoj brdovitoj zemlji ima puno spilja. Ima, dakako, i puno rižinih polja – izgledaju kao livade visoke zelene trave što se njiše na vjetru. Kad smo već kod vjetra, jeste li čuli za tajfun*? To je silan vjetar velike razorne snage koji iza sebe ostavlja pustoš, a često puše baš u Koreji i Japanu. Jednu je večer počelo užasno puhati – malo sam se uplašila, ali moji prijatelji Koreanci utješili su me da je to samo običan vjetar... Kako je tek kad se pojavi pravi tajfun?!
 
ZA KRAJ MALO KOREJSKOGA...

Trebalo bi mi još puno listova da vam opišem sve doživljaje u toj zemlji. Još vam moram reći da sam tamo spavala na podu, na prostirci (to je njihov običaj), umjesto na krevetu, što je bilo baš zabavno! Zanimljivo je i to da se svi, bez osobita razloga, stalno zahvaljuju! Budete li jednom išli u Koreju, obavezno kupite lepezu, nadajte se da neće biti tajfuna i naučite da se hvala kaže: Gamsa-hamnida! (čitaj: kam zamnida).
 
Svima korejski pozdrav: Annyeong-haseyo!
(čitaj: Anjon haseo)!
 
* slikovno pismo – pisanje prikazivanjem predmeta i životinja u slikama
* Budhha – osnivač budizma, čvjek koji je život posvetio vjeri
* budizam – religija raširena u Aziji, nastala u Indiji u 6. st. pr. n. e.; naučava jednakost među ljudima, ljubav prema bližnjemu, strpljivost i odricanje
* tajfun – vjetar velike razorne snage
 
Pripremila i snimila Biljana Geratović
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina