Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Riječni (fluvijalni) reljef, Drugi svjetski rat, Benediktinci, Aerobni organizmi, Zakonik, Civilizacija, Pad zapadnog rimskog carstva, Krški reljef, Delta, Jame, Gotika, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Knez, Reljef, Pismo, Rimska republika, Bratovštine, Rimsko carstvo, Morske struje, Karolinzi, Arhiva, Mora, Ledenjački reljef, Feudalizam, Močvare, Bura, Prozirnost, Škrapa, Apostoli, Muzej, Provincija, Seoba naroda, Olimpijske igre, Sila teža, Vrijeme, Religija, Konzul, Oblik zemlje, Romantizam, Obitelj,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Grad Versailes - mjesto palače i vrtova kralja Luja XIV
Uz 19. svibnja – Međunarodni dan muzeja
 
Versailles (Versaj), grad na sjeveru Francuske, u cijelom je svijetu poznat kao mjesto palače i vrtova kralja Luja XIV.*
 
Muzej po kraljevskoj mjeri
 
Kad je 1837. godine iz najpoznatijeg i najvećega dvorca iselila kraljevska obitelj, on je pretvoren u muzej, koji je – sa svojih 18 tisuća kvadratnih metara – postao najvećim muzejom u svijetu.
 
Gradnja dvorca počela je 1661. godine i trajala više od jednoga stoljeća. Izvodilo ju je 36 tisuća ljudi, a nadziralo više arhitekata. Najprije je oko staroga dvorca sagrađen novi, a onda je dograđen drugi kat, izgrađeno sjeverno i južno krilo, mramorni dvorac Trianon i možda najpoznatiji dio Versaillesa – Dvorana zrcala, u kojoj su se zbili mnogi značajni povijesni događaji*. U dvorcu su brojne galerije, raskošno ukrašeni saloni i kraljevski apartmani.
 
Versailles krasi 400 skulptura, tapiserije i više od 6000 slika najcjenjenijih onovremenih umjetnika. S brojnim galerijama, raskošno ukrašenim salonima i kraljevskim apartmanima, ovaj dvorac predstavlja remek-djelo francuske barokne* arhitekture i dekorativne umjetnosti.
 • Dvorac se prostire na površini od 37 tisuća hektara*.
 • Mogao je odjednom primiti oko 5000 posjetitelja, koje je opsluživalo i čuvalo oko 14000 vojnika i slugu.
 • Za izgradnju su potrošeni novčani iznosi koje ne možemo ni zamisliti. Dvorac ima više od 2000 prozora, 700 soba, 1250 kamina i 67 stubišta.
 • Dvorana zrcala duga je 73 metara, široka 10,5 metara i visoka 12,3 metra. S jedne je strane ukrašena sa 17 masivnih prozora, nasuprot kojima je isto toliko podjednako spektakularnih zrcala.
 • Sveukupna dužina zapadnih fasada je oko 580 metara.
 • Prednji dio palače gleda na dugačko dvorište sa statuama poznatih Francuza.
* Luj XIV. – kraljevao je od 1643. do 1715. godine, poznat po ljubavi prema raskoši, zbog čega su ga zvali i Veliki te Kralj Sunce; on je, pak, sam sebi tepao "Država – to sam ja"; takvim je pristupom državnim poslovima kraljevsku blagajnu doveo do bankrota, a narod bacio u očaj, koji je kasnije doveo do Francuske revolucije i pada njegove dinastije.
 
* Dvorana zrcala – mjesto gdje je 1871. godine proglašeno Njemačko carstvo, ali i gdje je 1919. godine Njemačka potpisala mirovni sporazum nakon Prvoga svjetskog rata

* barok – stil europske umjetnosti od kraja 16. do polovice 18. stoljeća

* hektar – jedinica za mjerenje površine zemljišta; 1 hektar (ha) * 10000 m2
 
Savršenstvo vrtne arhitekture
 • Park ispred dvorca prostire se na čak 1800 hektara, a krasi ga 1400 fontana, koje se vodom opskrbljuju iz sistema dugog skoro 160 km.
 • Predstavlja najviši domet barokne vrtne umjetnosti. Geometrijski postavljenim vrtovima s ravnim stazama, velikim bazenima, ogledalima, šišanim živicama i drvoredima osnovni je cilj bio da pokažu moć i bogatstvo vlasnika.
 • U Versaillesu je i poznata Oranžerija*; zakopana u padini ispod dvorca, okružena velikim stepeništem i dvostruko ostakljena, ostaje savršeno zaštićena. Čak je i zimi temperatura između 5 i 8 stupnjeva Celzijevih.
 • U oranžeriji je više od 1080 lončanica krhkih stabala: naranče iz Portugala, Španjolske i Italije, drveće limuna nara* (staro više od 200 godina), oleandri, palme, čak i stabla rajčica. Stabla daju male količine voća, jer su dekorativno potkresana u lopte. Vrtlari ih iznose u vrt sredinom svibnja, a vraćaju u Oranžeriju sredinom listopada.
* oranžerija – zgrada sa staklenim krovom i specijalnim grijanjem, uređena za uzgoj biljaka koje vole toiplinu
* nar – vrsta šipka
 
Jeste li znali...
 • da će se dom Luja XIV. uskoro početi obnavljati? Ta će operacija trajati 17 godina i stajati oko 390 milijuna eura. Iako će prostor oko dvorca biti veliko gradilište mjesecima i godinama, neće biti zatvoren;
 • da je uz Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame u Parizu – Versailles jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi? Godišnje ga razgleda oko 10 milijuna posjetitelja.
Pripremila: Rena Taub
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina