Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Ljudska prava, Romanizacija, Atena, Rimsko graditeljstvo, Glagoljaštvo, Oceani, Kameno doba, Termometar, Jezgra, Sila teža, Faraon, Diktator, Križarski ratovi, Pad zapadnog rimskog carstva, Legija, Arapska kultura, Feudalna davanja, Helenizam, Imperijalizam, Konzul, Morske struje, Temperatura, Romantizam, Klif, Plemić, Oblik zemlje, Olimpijske igre, Moneri, Rimsko carstvo, Bratovštine, Pismo, Prosvjetiteljstvo, Krški reljef, Barbari, Rimska vojska, Zakonik, Kršćanski simboli, Knez, Romanika, Senior, vazal,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Pozdrav iz Omana - zemlje Quaboos bin said al saidad - velikog sultana
Sultanat Oman država je na ulazu u Perzijski zaljev, koja graniči s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom.

Ovdje nema mjesta djevojčicama
 
Moderne ceste i tradicionalna arhitektura u Omanu.
 
Kći siromašnoga ribara u egzotičnoj nošnji.
 
Ovako se piše Zvrk na arapskom
 
I oni žele biti kao Šuker
 
U glavnom gradu Muscatu, smještenom uz obalu, živi više od sedam etničkih grupa, pripadnici kojih govore pet različitih jezika.

Unutar modernih okvira grada, smještenog pod stalnim zrakama topla sunca, nalaze se uličice, trgovine i bazari*, pričajući šarolike priče omanskoga čovjeka – ribara, pastira, trgovca.
 
Zadnjih je desetak godina Oman i odredište turista, koji u njegov glavni grad stižu krstareći na luksuznim brodovima. U potrazi za suvenirima rasprše se u tzv. souqs – male, živopisne trgovine, gdje mogu kupiti razne stvari načinjene od zlata i srebra, te odjevne predmete kakvi se obično nose u Omanu.
 
VELIKI SULTAN

Postav muzeja Bait al Zubair pokazuje cjelokupnu povijest grada Muscata i države Oman.

Od 1970. godine – kada je naslijedio sultanat od svoga oca – na vlasti je sultan Quabbos bin Said Al Said. On je modernizirao društvenu zajednicu, koja je dotad slijepo slijedila pravila i običaje Islama, omogućivši tako razvoj turizma i industrije.
 
DRAGULJI BLISKOG ISTOKA

Ova malena zemlja pravi je dragulj za ljude željne magije Bliskog istoka. Već prvi pogled na panoramu grada Salalaha pokazuje da nešto ne štima: iako na moru – grad je u srcu pustinje, a zaprepašćuje količina zelenila u njemu.
 
NETIPIČNI PUSTINJSKI UVJETI

Izvan grada, usred pustinje su drveća mirisne smole, jednog od glavnih izvoznih proizvoda Omana. Ta je smola inače jedan od najbitnijih sastojaka za pravljenje mirisa i parfema.

Mirisne smole rangiraju se prema kvaliteti i slatkoći, a njihova kupovina je popraćena uobičajenim ritualom cjenkanja. Ne cjenkate li se, prodavači vas uopće neće gledati kao ozbiljnog kupca.
 
DJEVOJČICAMA ZABRANJENO!

U okolici Salalaha su mnogobrojne pješčane plaže, prekrivene finim pijeskom, koji se svjetluca na suncu. No ženski dio stanovništva o kupanju i sunčanju na njima može samo sanjati.

Društvo je u tom čudnovatom mjestu strogo podijeljeno: pod suncem žive i uče na jednom mjestu djevojčice, dječaci – na drugom. Vođena drevnim zakonima, djeca se i u igri drže propisanih pravila, zbog čega ćete teko naći djevojčice u igri s dječacima.

Piše se sdesna nalijevo – ne bi stoga čudilo da i pokraj imena našega dragog Zvrka prođete bez da svrnete pogled, jer ćete ga teško prepoznati. Osim ako ste, dakako, dobar poznavalac arapskoga pisma i jezika.
 
SVJETSKI PRVACI U CJENKANJU

Znanje arapskog ili barem engleskoga jezika pomoći će vam i u otkrivanju najljepših i najskrivenijih ljepota ovoga čarobnoga grada i njegovih veselih i dobroćudnih stanovnika. U protivnom, nađete li se u moru u crno omotanih žena i bijelih figura arapskih muškaraca, lako bi se moglo dogoditi da se izgubite. Ipak, ni tada ne morate očajavati: put do sigurne luke – svojega hotela, lako ćete pronaći uz neizostavnu pomoć nasmiješenih taksista. No, budite pažljivi, cijena je onolika koliko ste se spremni cjenkati, a u cjenkanju su tasksisti Omana svjetski prvaci!
 
TUŽNO LICE SIROMAŠTVA...

Ako vam, baš kao i mene, u nadmudrivanju s taksistima put odvede do bogatijih dijelova Muscata, vidjet ćete da se dječji život – osim na djevojački i dječački – dijeli i na siromašni ribarski, te na moderan i bogat život omanske gornje klase. Razlika će postati bolno očita tek kada prošećete siromašnim selima što se nižu uz obalu. Djeca ribara razigrano dočekuju bijeloga stranca, očekujući od njega pokoju sitnu kovanicu.
 
... I VELIKO BOGATSTVO U ZEMLJI

Oman je jedan od većih proizvođača nafte u svijetu: proizvodi gotovo milijun barela* srednje i lake nafte na dan.
 
ŠUKER NA OMANSKI NAČIN

Na kraju, čak i u ovoj dalekoj  zemlji, vidite da je, gdje god bilo, dijete dijete: i omanskom je novorođenčetu najdraže majčino rame, a dječacima od svih igara – nogomet! Iako to nisam uspio uhvatiti foto-aparatom, kažu da je i ovdje popularan kockasti dres hrvatske nogometne reprezentacije: majice Bobana i Šukera često se vide u igri među improviziranim golovima pješčanih nogometnih terena.
 
Salem Alekum*, prijatelji dalekog Omana!
 
* bazar – sajam
* barel – mjera za tekućine i zapremninu
* salem alekum – mir s vama
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina