Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Moneri, Piramide, Globus, Plašt, Hramovi, Građa zemlje, Religija, Seoba naroda, Egejske civilizacije, Plima i oseka, Olimpijske igre, Inkvizicija, Reljef, Knjižnica, Atena, Romanizacija, Zakonik, Rimsko graditeljstvo, Ledenjački reljef, Stanica, Sila teža, Pismo, Helenizam, Karolinzi, Ponikve, Tlak zraka, Krapinski pračovjek, Faraon, Imperijalizam, Krunidba, Mjesec, Mjerilo, Svemir, Močvare, Vjetar, Jezgra, Polja u kršu, Župan, županije, Gotika, Barbari,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Gdje je nestalo jezero?
2000 km južno od grada Santiago u Čileu u lipnju ove godine nestalo je ledenjačko jezero. Istraživači nastoje riješiti misteriozni nestanak jezera u južnom Čileu nakon otkrića 30 metara dubokog praznog kratera umjsto vode.

Nacionalna šumarska korporacija Čilea (CONAF) zatražila je geologe da istraže što je uzrokovalo presušenje jezera. 27. svibnja 2007. tijekom uobičajene kontrole pronađena je prazna rupa umjesto jezera.

To j krajnje iznenađuijuće jer se radi o elikom jezeru, a ne malom jezercetu navodi Juan Jose Romero director CONAF-a. Ostaci ledenog jezera bili su ondje, ali na dnu jezera koje je nestalo gotovo preko noći.Kao moguće pojašnjenje ovoga događaja znanstvenicio navode podrhtavanje zemlje koje je moglo otvoriti procijep među stijnama dopuštajući vodi da prodre između njih. Neki tvrde da je to uobičajeni lokalni fenomen I da nije tako rijedak. Patagonija, Argentina i Čile dijele planinski masiv Ande. A to je učestali događaj u Patagoniji. Problem se ogleda u pritisku leda koji uzrokuje da pucaju stijene.Pozadina je iznenadna snažna drenaža koj je dovela do nestanka jezera.
Sretna knjiga - Internet trgovina