Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Krški reljef, Ustav, Reljef, Arhiv, Ljudska prava, Faraon, Sila teža, Sige, Barbari, Rimsko graditeljstvo, Jugo, Polja u kršu, Kora, Klasicizam, Župan, županije, Karolinzi, Povijest, Filipike, Padaline, Geološka doba, Datumska granica, Drugi svjetski rat, Planeti, Bratovštine, Knez, Senior, vazal, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Klif, Plemić, Mitologija, Rimska vojska, Mjerilo, Perzija, Meridijani i paralele, Povijesni izvori, Religija, Kršćanski simboli, Civilizacija, Feudalna davanja, Eolski reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Eskimi
Sigurno ste čuli za Eskime. Saznajte nešto više o njima i njihovu životu.
 

Daleko na sjeveru Amerike, u Kanadi i američkoj državi Alaska, ali i na Grenlandu i na sjeveroistočnim rubovima Sibira žive ljudi koje poznajemo pod nazivom Eskimi. Oni sami sebe na vlastitom jeziku zovu Inuit, što znači jednostavno «Ijudi»

Naseljavaju golemo područje dugo više od 5 tisuća kilometara. Žive u teškim uvjetima, u velikoj hladnoći iza polarna kruga, na prostoru veoma oskudnom u hrani. Ipak, Eskimi zauzimaju najveći teritorij od svih domorodačkih naroda na svijetu.
 
ESKIMSKI JEZIK NIJE SLIČAN NI JEDNOM EUROPSKOM JEZIKU

Svi Eskimi, iako žive ponekad vrlo daleko jedni od drugih, govore vrlo sličnim jezikom. Taj je jezik potpuno različit od europskih jezika. Vrlo se teško uči. Iznimno je zanimljiv znanstvenicima. Izvornih govornika eskimskog jezika u cijelom svijetu ima samo 57 tisuća - otprilike koliko i stanovnika Slavonskog Broda. Usprkos tome Eskimi imaju razvijenu usmenu književnost. Odavno imaju i svoje pisce. Prva knjiga na eskimskom jeziku objavljena je već 1742. godine!
 
ESKIMI SE GRIJU NA VODU I DRVA

Živeći tisućljećima iza polarnoga kruga, Eskimi su svoj život prilagodili teškim uvjetima koji tamo vladaju. Čak su se i njihova tijela tome pomalo prilagodila, posebno probavni sustav. Eskimi se hrane najčešće ribama te mesom tuljana i morskih lavova. Meso kuhaju, suše ili smrzavaju. Osobito tuljani imaju za Eskime vrlo veliku vrijednost. Daju im mast i meso, hranu za pse i kožu za odjeću. Osim toga daju i materijal za izradu čamaca i šatora.

Tuljanova im mast ne koristi samo za jelo, nego i za grijanje kuća i za svjetiljke. Ponekad Eskimi love također sobove i kitove, a rjeđe polarne medvjede i lisice.
 
ESKIMI NE ŽIVE SAMO U IGLUU

Kada vas netko pita gdje žive Eskimi, sigurno će mnogi od vas odgovoriti: u igluu. I bit će u pravu. Problem je samo u tome da iglu na eskimskom jeziku znači jednostavno "kuća". U igluu od ledenih blokova žive samo neki Eskimi u Kanadi, i to samo zimi. Ljeti Eskimi stanuju u šatorima napravljenima od životinjskih koža, a zimi većina gradi kuće od kamena, drva i kitovih kosti. U eskimske se kuće ulazi kroz dugačak uzak tunel, širok samo toliko da čovjek može kroz njega puzati.
 
 
ESKIMI SE NE VOZE TRAMVAJEM, AUTOBUSOM, ZRAKOPLOVOM

Kroz ledena prostranstva Eskimi se putuju pješice ili saonicama koje vuku neveliki, ali vrlo jaki i otporni eskimski psi. Plove također čamcima sličnim indijanskim kanuima. Ponekad grade veće brodice dugačke do 9 metara kojima love kitove. Saonice i čamce izgrađuju od životinjskih kosti i koža. Od kože i krzna prave i svoju odjeću.
 
ESKIMI NEMAJU RIJEČ ZA RAT

Jeste li znali da...
Eskimi nemaju riječi "rat" u svojem jeziku? O ratovima su čuli tek kad su počeli više kontaktirati s Europljanima i Amerikancima. S druge strane, za snijeg, s kojim žive cijeli svoj život, Eskimi imaju čak šest različitih riječi.
 
Magdalena Najbar-Agičić
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina