Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Bratovštine, Povijest, Totalitarizam, Ljudska prava, Prvi svjetski rat, Tlak zraka, Bura, Mjesec, Konzul, Diktator, Heleni (Grci), Kršćanski simboli, Rimska vojska, Imperijalizam, Delta, Helenizam, Estuarij, Kmet, Legija, Koncentracijski logor, Plima i oseka, Faraon, Religija, Romanika, Komunizam, Provincija, Suverenitet, Republika, Jugo, Litosferne ploče, Globus, Reljef, Gotika, Pismo, Padaline, Polja u kršu, Sumračnica, Močvare, Župan, županije, Ekvator,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kip sv. Vlaha
Naselje se Janjina nalazi u unutrašnjosti južnodalmatinskog poluotoka, podno brda Gradine (244 m), 2 km od luke Drače na sjeveroistočnoj obali. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo. 
 
 
NA KOJEM SE JUŽNODALMATINSKOM POLUOTOKU NALAZI KIP SV. VLAHA?

Dubrovačka vlada je u Janjini 1465. izgradila “Knežev dvor” s državnim grbom i kipom sv. Vlaha, tamnicom, oružarom, skladištem, stanom i uredom za kneza-kapetana. Iste godine osnovala je kapetaniju preko koje je vršila svoju upravnu, sudsku i administrativnu vlast. Nad ulazom u bivšu kneževu palaču uzidan je rustični reljef sa sjedećim likom sv. Vlaha.
 
ČEMU JE SLUŽIO KNEŽEV DVOR U JANJINI?
 
U novije vrijeme povijesničari tvrde da Janjina nikada nije imala knežiju ni kneza. Prema zakonima Dubrovačke Republike Pelješac nikada nije imao knežiju. Knežiju i kneza imao je Ston, a na Pelješcu su još bile samo dvije kapetanije, i to u Janjini i Trstenici (Orebiću).

SUMNJAJU LI NEKI DA JE JANJINA IMALA KNEZA?
 
Šetajući se Janjinom i Popovom Lukom,  po izgledu nekih kuća lako možete uočiti da  su  nekadašnji stanari i vlasnici bili  pomorski kapetani i brodovlasnici. Brodovi su im uglavnom nosili narodna imena  (Mir, Tri kralja,  Danica, Vjeran, Zvonimir, Ljubidrag, Cvijet, Ljubirod, Otac Niko, Mati Ane), a u doba hrvatskoga narodnog preporoda na prvom jarbolu vijali su hrvatsku zastavu. Plovili su  Sredozemljem i Crnim morem, Atlantskim oceanom, a kasnije u potrazi za poslom po svim morima svijeta. 
 
ČIME SU SE BAVILI MNOGI STANOVNICI JANJINE?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina