Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mjerilo, Muzej, Jame, Aerobni organizmi, Zakonik, Reljef, Helenizam, Rimsko graditeljstvo, Perzija, Crta (lenta) vremena, Benediktinci, Klif, Romantizam, Oceani, Povijest, Sila teža, Bura, Proročište, Provincija, Sige, Unitarijanizam, Jezgra, Kompas, Moneri, Plima i oseka, Špilja, Gotika, Ustav, Mjesec, Vjetar, Seoba naroda, Temperatura, Salinitet, Barbari, Kameno doba, Kmet, Romanizacija, Legija, Helenizam, Polovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Gdje je crkva sv. Marije Gorske?
Crkva Majke Božje Gorske prva je ljudskom rukom oblikovana građevina koja se otvara kada se s južne strane dolazi u Lobor. Izgrađena je na obroncima planine, nazvanoj po jednomu poljskom cvijetu, Gora.
 
KAKO SE ZOVE PLANINA NA KOJOJ JE CRKVA MAJKE BOŽJE GORSKE?
 
Ova je crkva već stotinama godina marijansko hodočastilište. Još u prapovijesno doba na istome mjestu je izgrađena gradina. Arheološki nalazi s platoa na vrhu brijega svjedoče o skoro četiri tisuće godina života. Kršćanstvo u Panoniju dolazi u 2. st. Možda je već tada poganski hram preuređen i pretvoren u ranokršćansku crkvu. Ovim preuređenjem počinje slavno doba kršćanstva na Gori. Potom je više puta stradavala i građena.
 
KOLIKO JE TISUĆLJEĆA NA OVOME MJESTU PRISUTAN LJUDSKI ŽIVOT?
 
Naziv «Gorska» dobila je po lijepome brježuljku na kojem se nalazi. Sa svojom prekrasnom okolinom i vidikovcem ubraja se među najljepša mjesta Hrvatskog zagorja.
 
ZAŠTO JE SVETIŠTE DOBILO NAZIV GORSKA?
 
Zanimljivo je da je u ovoj kapeli 1946. godine pronađen starohrvatski pleter iz 1076. On predstavlja najsjeverniji takav nalaz u hrvatskim krajevima. Krajem 17. st. u unutrašnjosti kapele postavljen je veliki oltar u ranobaroknome stilu. Nad svetohraništem, u udubini prvog kata, nalazi se kip Majke Božje s Isusom.
 
ŠTO JE POSEBNO ZANIMLJIVO U SAMOJ CRKVI SV. MARIJE GORSKE?
 
Okolica Lobora je brdovita s mnogim bistrim izvorima i sjenovitim stazama. Svoja razmišljanja o prošlosti Lobora i vezi Loborčana uza zemlju - tog tiranina iz čijih se površina zbog svoje škrtosti malo dobivalo i svaki je zalogaj imao "sedam žufkih kora" - zapisao je hrvatski pisac A. G. Matoš.
 
KAKAV JE OVDJE BIO ŽIVOT PREMA RIJEČIMA A. G. MATOŠA?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina