Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Jame, Konzul, Arhiva, Meridijani i paralele, Koncentracijski logor, Estuarij, Reljef, Temperatura, Helenizam, Planeti, Socijalizam, Provincija, Barbari, Datumska granica, Republika, Litosferne ploče, Obitelj, Kršćanstvo, Knjižnica, Atena, Prozirnost, Zvijezde, Ledenjački reljef, Oceani, Romanika, Bratovštine, Barbari, Oblik zemlje, Holokaust, Helenizam, Povijest, Feudalna davanja, Krški reljef, Crta (lenta) vremena, Apostoli, Sila teža, Seoba naroda, Rimsko graditeljstvo, Mjesec, Metalno doba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Tajland - zemlja osmijeha i orhideja
Tajland je čarobna zemlja u jugoistočnoj Aziji, od Hrvatske udaljena oko pola dana leta zrakoplovom. Čim stignete u nju, Tajlanđani će vas dočekati nasmiješena lica, malim naklonom i tajlanskim pozdravom Sawasdee. 
 
Kad izađete iz zračne luke, okruživat će vas raznobojno i mirisno cvijeće, ponajčešće orhideje i lotosov cvijet.
Cvijeće je u Tajlandu zbilja posvuda: na ulicama, u vrtovima, u hramovima... Ulice su pune ljudi i djece, jer je vrlo toplo, pa se tijekom čitave godine živi vani.
 
KUKCI SU VRLO POŽELJNI, ALI SAMO PRŽENI

Kao i u ostalim zemljama u ovom dijelu azijskoga kontinenta, u Tajlandu se jede puno riže. No, na jelovniku su i tajlandska tjestenina, juhe, meso i povrće – sve izrezano na komadiće. Okus jela je drukčiji nego smo mi navikli: u sva se jela stavlja i malo šećera; ako ne dolazi šećer, stavljaju se – ljute papričice! Jedu se čak i prženi kukci, a prodaju ih na tržnicama. Na tajlandskim se tržnicama prodaje i koješta drugo; kao kućni ljubimci mogu se kupiti i obojeni pilići i pačići!
 
MAJMUN PRAVI NIJE, AKO NE IZVODI MAJMUNARIJE!
 
Tajland je posvuda osvježen živim bojama – od zelenila rižinih polja, raznobojna cvijeća do životinja. Ova je zemlja domovina raznim egzotičnim životinjama, koje mi možemo vidjeti samo u zoološkom vrtu! A koliko ima biljnih i životinjskih vrsta? Tko bi ih znao nabrojiti! Samo je nacionalnih parkova više od 80! Čim se čovjek malo udalji od glavnoga grada Bangkoka, susrest će slonove i majmune. S majmunima je lako sprijateljiti se – rado će pred vama izvoditi majmunarije. Najdraže im je zaviriti u vau torbu, čak i kad je na leđima, te potražiti hranu! Možda to nećete ni primijetiti!
 
AKROBATSKI SLON PLEŠE ROCK AND ROOL
 
Dok su odrasli slonovi veliki i zastrašujući, slonići su naše visine. Brzo ćete se sprijateljiti, ponudite li im banane! Na velikim se slonovima može i jahati, ako se ode na izlet u džunglu, a može se posjetiti i farmu slonova, gdje dresirani slonovi izvode različite akrobacije.
 
TKO ŽELI MIRNE SNOVE, GRADI KUĆICU ZA DUHOVE
 
U Tajlandu, osim svih čuda prirode, ima i zanimljivih gradova. Bangkok je i najveći grad: ima gotovo 8 milijuna stanovnika, dakle – gotovo dvaput više nego čitava Hrvatska. U Bangkoku su mnogi budistički hramovi, kineska i indijska četvrt, te stara i nova kraljevska palača. Većina tajlandskih obitelji stanuje u kućama, a svaka kuća u dvorištu ili vrtu ima i svoju – kućicu za duhove.
Tajlanđani vjeruju da bi, kada ne bi imali tu kućicu za duhove, duhovi predaka živjeli s njima u njihovoj kući. Zato im u njihovima malim kućicama, koje nalikuju kućicama za ptice kod nas, ostavljaju hranu, cvijeće i svijeće. I unutrašnjost tih kućica ponekad je ukrašena.
 
Još se puno toga može vidjeti i doživjeti u ovoj zemlji cvijeća i osmijeha! ZAPAMTITE – SAWASDEE!
 
Pripremila i snimila: Maja Jesih
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina