Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Feudalizam, Temperatura, Vrijeme, Feudalna davanja, Senat, Arhiva, Zvijezde, Reljef, Atmosfera (zračni omotač), Geografska karta, Križarski ratovi, Litosferne ploče, Povijesni izvori, Grčka mitologija, Oblik zemlje, Ustav, Prvi svjetski rat, Filipike, Polja u kršu, Plebejci, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Barbari, Grčki gradovi, Ledenjački reljef, Totalitarizam, Anaerobni organizmi, Seoba naroda, Ljudska prava, Morske struje, Demos, Hramovi, Dualizam, Sparta, Planeti, Ban, Klif, Rimski gradovi, Holokaust, Egejske civilizacije, Rimska vojska,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Električno polje
Poznato je da masa "osjeća" gravitacijsku silu. Uzrok je prisutnost zemljina magnetskog polja. Kada se naboj dovede u blizinu nekog drugog naboja na njega djeluje Coulombova elektrostatička sila, pa tvrdimo kako je djelovanje te sile posljedica činjenice da se naboj nalazi u električnom polju. Električno polje je prostor u kojem naboj osjeća djelovanje sile i vektorska je veličina. Za određivanje iznosa i smjera električnog polja primjenjuje se probni naboj (Q0).
 
 
To je dovoljno malen točkasti naboj koji svojim iznosom ne remeti polje koje se proučava, tj. slika polja se zbog prisutnosti probnog naboja ne deformira. Probni naboj se zbog jednoznačnog tretiranja polja uvijek uzima pozitivnim. Proučavanje električnog polja svodi se na ispitivanje sile koja djeluje na probni naboj kada ga smještamo u različite točke polja. Ako na probni naboj djeluje sila, tada u toj točki prostora postoji električno polje.

Jakost (intenzitet) električnog polja Er u nekoj točki električnog polja definira se kao sila koja djeluje na pozitivni probni naboj smješten u toj točki polja.

Brojčano (po iznosu) električno polje je jednako sili koja djeluje na jedinični probni naboj. Smjer vektora električnog polja je smjer vektora sile koja djeluje na pozitivni probni naboj.
Sretna knjiga - Internet trgovina