Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Meridijani i paralele, Litosferne ploče, Pad zapadnog rimskog carstva, Ekvator, Arhiv, Atena, Apostoli, Kora, Križarski ratovi, Faraon, Romanika, Diktator, Polja u kršu, Republikanizam, Oceani, Prosvjetiteljstvo, Jugo, Hramovi, Bizant, Rimsko carstvo, Rimska vojska, Barbari, Krški reljef, Salinitet, Barbari, Arapska kultura, Kameno doba, Legenda, Rimsko graditeljstvo, Svemir, Holokaust, Građa zemlje, Republika, Oblik zemlje, Imperijalizam, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Piramide, Pučki tribuni, Pokrštavanje, Špilja,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Infracrveno zračenje
Infracrveno zračenje ili infracrvena svjetlost (lat. infra = "ispod"; kratica IR od eng. infrared) obuhvaća elektromagnetsko zračenje s valnim duljinama većim od valne duljine vidljive crvene svjetlosti, a manjim od valne duljine radiovalova. To je raspon od približno 750 nm do 1 mm.

Infracrveno zračenje ima široku primjenu. Vojska ga koristi za aktivno otkrivanje ciljeva u mraku. Termalno infracrveno zračenje koje emitiraju sva tijela ovisno o svojoj temperaturi koristi se za pasivni nadzor prostora (alarmni uređaji), otkrivanje požara i u medicini.
 
Blisko se infracrveno zračenje koristi u slobodnom prostoru za daljinsko upravljanje i komunikacije malog dometa, a kada ga se usmjeri pomoću svjetlovoda omogućuje vrlo brzi prijenos podataka i na veće udaljenosti. U astronomiji se koristi za otkrivanje objekata koji ne emitiraju vidljivu svjetlost ili je ona blokirana oblacima plina i prašine.
Sretna knjiga - Internet trgovina