Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Bizant, Kršćanstvo, Demos, Mitologija, Križarski ratovi, Klif, Grčki gradovi, Pučki tribuni, Romantizam, Ljudska prava, Kora, Stanica, Religija, Muzej, Prvi svjetski rat, Katakombe, Legija, Ledenjački reljef, Meridijani i paralele, Benediktinci, Planeti, Padaline, Zakonik, Moneri, Plima i oseka, Pad zapadnog rimskog carstva, Sila teža, Bratovštine, Pismo, Aerobni organizmi, Socijalizam, Dualizam, Rimska vojska, Plebejci, Knjižnica, Gotika, Apostoli, Građa zemlje, Krapinski pračovjek, Bura,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kisele kiše, zbog njih biljke venu sve više
Jesi li ikada čuo za kisele kiše?  Znaš li što je to? Je li to kiša upala u limunadu? Na žalost, radi se o "zločestoj" kiši...

 
Kad auto vozi, on ispušta razne plinove. Kad u električnim centralama izgara ugljen da bi se proizvela struja, u zrak također izlaze plinovi. Ti se plinovi dižu uvis do oblaka i tamo se miješaju s kišom ili snijegom. Neki od tih plinova čine kišu kiselom, kao što je ocat ili limunski sok. Tako nastala kiselina pada s kišom ili snijegom natrag na zemlju. To se naziva kisela kiša.
 
 
Kisele kiše - saznaj kako djeluju
 
Načini pokus i saznaj kako kiselina djeluje na biljke.
 
Što ti je potrebno:
 • šest samoIjepljivih etiketa
 • tri male biljke (možeš ih sam uzgojiti  iz sjemena), od kojih  ćemo dvije morati žrtvovati «za znanost»
 • tri staklenke s poklopcima, volumena  1litre
 • jedna šalica
 1. Na dvije naljepnice napiši: puno kiseline; nalijepi ih na prvu staklenku i prvu teglicu s biljkom. U staklenku ulij punu šalicu octa, a onda je napuni vodom do kraja.
 2. Na druge dvije naljepnice napiši: malo kiseline; nalijepi ih na drugu staklenku i na drugu teglicu s biljkom. U staklenku ulij octa za visinu jednog prsta pa je napuni vodom do kraja.
 3. Na posljednje dvije naljepnice napiši: pitka voda; jednu nalijepi na treću staklenku, a drugu na treću teglicu s biljkom. Staklenku napuni čistom vodom.
 4. Stavi biljke jednu do druge na prozorsku dasku da bi imale jednaku količinu svjetla.
 5. Kada zalijevaš biljke (svaka 2-4 dana), zalij ih samo vodom iz odgovarajućih staklenki.
 6. Broji dane dok ne vidiš prve promjene kod biljaka. 
Otkrit ćeš da će biljka brže umirati što je više kiseline u vodi. To isto se događa u prirodi kada padaju kisele kiše, samo sporije jer je u našem pokusu voda za zalijevanje kiselija od kisele kiše. 
 
Ida Mati
 
Što ste otkrili?
Kisele su kiše __________________ za biljke, životinje, šume, rijeke, jezera...
 
 • osvježavajuće
 • zdrave
 • štetne
 • korisne
Sretna knjiga - Internet trgovina