Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Egejske civilizacije, Kora, Građa zemlje, Arhiv, Eolski reljef, Arhiva, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Plašt, Rimsko graditeljstvo, Obitelj, Vrijeme, Personalna unija, Feudalizam, Atmosfera (zračni omotač), Ledenjački reljef, Hramovi, Diktator, Reljef, Sparta, Sige, Klif, Delta, Katakombe, Religija, Helenizam, Ponikve, Unitarijanizam, Benediktinci, Zakonik, Filipike, Konzul, Sumračnica, Mjesec, Klasicizam, Meridijani i paralele, Morske struje, Genocid, Kolonizacija, Datumska granica, Plemić,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kornjača - simpatičan gmaz
 
Mnogi su od vas vidjeli kornjaču. Neki je imaju kod kuće. No znate li kakvih sve kornjača ima i gdje žive?
Kornjače su gmazovi*, kao zmije i gušteri. Tijelo im Štiti oklop, tvrd na leđima i nešto mekši na trbuhu.                      
 
 
Žive na kopnu, u barama, slatkim vodama i morima. Barske su kornjače zelenkaste poput okoline, a kopnene- čančare - žuto-smeđe su. Obje vrste veličine su dlana.       
 
Čančara
Ta vrsta živi i u našim krajevima, pretežno oko Zadra i Obrovca. Hrani se povrćem, ali pojede i poneki komadić mesa.
Neki je drže kod kuće, iako je zaštićena. Živi li u dvorištu ili vrtu, zimi će se zavući u kakvu rupu i do proljeća spavati. U stanu je ljudi najčešće stavljaju u kutiju s pijeskom, u koji se zakopa kad joj je hladno.
 
 
Barska kornjača
I ona živi u našim krajevima. Pravi je mesojed. Predvečer kreće u  potragu za hranom: kukcima, puževima, ribama, žabama. Po danu se sunča.
 
Morska kornjača
Iako dosta rijetko, neke vrste morskih kornjača susreću        se i u Jadranu. Katkad se te grdosije, teške i do 500-600 kg, zapletu u ribarske mreže, no ribari ih, pošto su ih jedva izvukli na brod, oslobađaju i vraćaju u more
 
Kornjače kao kućni ljubimci
Najčešće su to slatkovodne kalifornijske kornjače. Kupuju se dok su malene (5-6 cm), ali brzo rastu i već za 2-3 godine dosegnu veličinu dlana. Zelene su boje i živahne. Drže se u akvariju. U njega treba staviti granu ili nešto slično, kako bi mogle izaći na suho. Hrane se sušenim račićima.
 
Jeste li znali…
... da su u stara vremena moreplovci jeli vrlo ukusno kornjačino meso? Kako tada nije bilo hladnjaka, a plovidbe su trajale mjesecima, kornjače, koje dugo mogu živjeti bez hrane, služile su mornarima kao zaliha svježeg mesa.
... da velike kopnene kornjače s Galapagosa*, Testudo gigantea, teže preko 100 kg i žive do 250 godina?

 
 
ZVRKOVA UČIONICA PRIRODE
• Kopnena kornjača - latinski: Testudines
• Morska kornjača - latinski: Chelonia
• Vodene kornjače imaju između prstiju razvijene plivaće kožice, koje im omogućuju da dosta brzo plivaju.
• Barske kornjače polažu jaja (uglavnom 12 komada) na kopnu, na suhom, u rupe koje su prethodno
 same iskopale.      
• Morske kornjače nesu jaja na otocima, također na suhom.
 
*Gmazovima su pripadale i izumrle vrste: dinosauri, pterosauri, ihtiosauri itd.
*Galapagos - španjolski: Kornjačino otočje; skupina otoka u Tihom oceanu, ispred Južne Amerike, poznata po rijetkim životinjskim i biljnim vrstama.
 
Pripremio Joško Slade
 
Sretna knjiga - Internet trgovina