Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Plima i oseka, Diktator, Arhiva, Morske struje, Plebejci, Zakonik, Meridijani i paralele, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Legenda, Klif, Glagoljaštvo, Prvi svjetski rat, Oblik zemlje, Heleni (Grci), Islam, Kršćanski simboli, Mjerilo, Kameno doba, Filipike, Arapska kultura, Kmet, Kralj, Rimsko carstvo, Ban, Holokaust, Rimski gradovi, Krunidba, Piramide, Mora, Senior, vazal, Republika, Socijalizam, Vrijeme, Ekvator, Plašt, Mezopotamija, Proročište, Eolski reljef, Metalno doba, Planeti,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Životinjski svijet NP Plitvička jezera
Rijetke životinjske vrste Plitvičkih jezera
 
Osim prekrasnih Jezera i slapova, nedirnute šume ovog nacionalnog parka skrivaju zanimljivi bogat životinjski svijet. NP Plitvička Jezera zbog netaknutosti prirode pruža zaštitu mnogim u Europi već vrlo ugroženim vrstama kojima je za život potreban mir i prostrane šume s gustim raslinjem. Osim vuka, srne i medvjeda, najpoznatijih životinjskih vrsta koje ovdje obitavaju upoznajte Još neke koje žive na Plitvičkim jezerima:
 
BOŽJAK PUPAVAC
Vrlo lijepa ptica - gnijezdi se u šupljem drveću, hrani se kukcima na zemlji. Zimi seli na jug.
 
 
TETRIJEB GLUHAN
Živi na tlu u niskom raslinju šuma. Poznat je po upornu mužjakovu pjevu. Hrani se šumskim mravima i plodovima, a zimi iglicama crnogorice.
 
VELIKI DJETLIĆ, SIVA ŽUNA
Hrane se ličinkama i razvijenim kukcima koji žive ispod kore i u pukotinama stabala. Imaju vrlo jak kljun koji neumorno koriste kao svrdlo za bušenje kore. Kukce ispod kore pokupe dugim jezikom. Sami dube duplje u trulim stablima gdje sviju gnijezdo.
 
 
KUNA ZLATICA
Vrlo je rijetka zvijer koja živi u crnogoričnim šumama, boravi na drveću i vrlo je spretna. Danju spava u šupljim stablima, a noću lovi različite kukce, ptice, različite male životinje, čak i vjeverice.
 
 
DIVLJA SVINJA
Predak je domaće svinje. To je vrlo borbena životinja koja se hrani raznolikom hranom: korijenjem, gljivama, ličinkama, otpalim žirom, lješnjacima, kestenima... Danju se skriva u šipražju, a noću ruje zemlju u potrazi za hranom. Vrlo je slaba vida, ali zato odlična njuha.
 
JAZAVAC
Živi u bjelogoričnim šumama. Danju spava u svojoj podzemnoj jazbini koja se sastoji od kompliciranih hodnika i prostorija. Hrani se ptičjim jajima, puževima, strvinom, medom, kukcima, mladim ptićima koji ispadnu iz gnijezda, zmijama... Prezimljuje u svojoj jazbini.
 
DIVLJA EUROPSKA MAČKA
Živi u gorskim šumama. Usamljen je lovac. Porađa se u jazbini zaštićenoj od drugih grabežljivaca.
 
 
SOVA UŠARA
Sove su korisne noćne grabljivice. Izvrsno vide u mraku i imaju odličan sluh. Sova ušara je naša najveća sova. Na glavi ima usne čuperke koji nisu uske nego samo skupine perja nalik ušima. Jede sve što može uhvatiti, najviše miševe, golubove, ptice pjevice, mlade zečeve itd. Vrlo su rijetke.
 
KRSTOKLJUN OMORIKAŠ
Ima neobičan kljun sa svijenim krajevima koji se preklapaju. Njime vješto čupa smrekine sjemenke iz češera. Nije selica, izdrži i najjaču zimu.
 
VODOMAR RIBAR
Svija gnijezdo na pjeskovitim obalama kopnenih voda. Na području Plitvičkih jezera ih ima u vrlo malom broju. Hrane se malim ribama koje plivaju neposredno ispod površine vode.
 
Životinjski svijet NP Plitvička jezera zaštićen je i zabranjeno je uništavanje prirodnog ambijenta u kojem životinje žive te njihovo uznemiravanje,  lov i progonjenje!
 
Koristili smo materijale iz knjižice Prirodoslovno turistički vodič - fotomonografija Plitvička jezera, izdavača Turistička naklada. 
 
Pripremila: Maja Kraš
Sretna knjiga - Internet trgovina