Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Holokaust, Totalitarizam, Krunidba, Atmosfera (zračni omotač), Sparta, Močvare, Piramide, Klif, Eolski reljef, Oceani, Meridijani i paralele, Mezopotamija, Zvijezde, Legija, Mora, Helenizam, Ustav, Kralj, Arhiv, Romantizam, Sige, Vrijeme, Kora, Kompas, Feudalizam, Proročište, Ledenjački reljef, Legenda, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Geografska karta, Kmet, Filipike, Unitarijanizam, Rimski gradovi, Plebejci, Mjerilo, Pad zapadnog rimskog carstva, Oblik zemlje, Barbari, Polja u kršu,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Putevi migracija
 
Rode zimuju na krajnjem jugu Afrike – na Rtu Dobre nade. Jesenska selidba počinje krajem kolovoza, odnosno početkom rujna i to u pravcu istoka. Rode prvo prelaze more uz Bospor gdje je najuži, da bi se preko Turske, granice Sinaja i Palestine, držale toka rijeke Nil, a zatim preko jezera Viktorija došle do krajnjeg cilja. Razlog što rode idu zaobilaznim putem jest u tome što one, kao i ostale velike ptice, izbjegavaju let preko mora jer to iziskuje mnogo energije. Lastavice, međutim, kao što je slučaj i sa ostalim pticama pjevicama, na zimovanje lete direktno preko Sredozemnog mora.
 
 
Glavni pravac jesenske seobe ptica iz Sibira je jugozapad. One lete do delte Volge, tu mijenjaju perje i odatle jedna grupa, krećući prema Golfskoj struji, putuje preko baltičkih zemalja, a druga preko Kaspijskog jezera i Crnog mora prati tok Dunava. Riječ je o vodenim pticama, koje zimuju u delti Dunava, Rone, na Skadarskom jezeru i ostalim pogodnim točkama na Mediteranu.
 
 
Mali broj njih putuje u Afriku. Jesenska seoba za razliku od proljetne traje duže, jer ptice migriraju iz kraja u kraj u odnosu na intenzitet zahlađenja. Traje od kraja kolovoza do prosinca. Proljetna seoba je svedena na nekoliko mjeseci, zbog stvaranja gnijezda. Velika seoba je u ožujku i veljači.
Sretna knjiga - Internet trgovina