Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mjesec, Inkvizicija, Ban, Mezopotamija, Polovi, Tlak zraka, Pučki tribuni, Seoba naroda, Republika, Mora, Prosvjetiteljstvo, Morske struje, Suverenitet, Delta, Benediktinci, Senat, Povijest, Plemić, Knez, Proročište, Kršćanski simboli, Holokaust, Zvijezde, Plebejci, Anaerobni organizmi, Klif, Kršćanstvo, Termometar, Konzul, Zakonik, Ustav, Komunizam, Geografska karta, Personalna unija, Muzej, Škrapa, Jezgra, Ponikve, Religija, Kora,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Spasite pande
Prije 2.000 godina zemljopisci u Kini opisali su po prvi puta medvjeda. Osebujan zbog svog crno – bijelog krzna opisani su kao mirne životinje koje se isključivo hrane biljkama. Kinezima je panda simbol mira i prijateljstva. Ostalima su oni slatki medvjedi.
 
 
Danas ih je manje od 1.000 odraslih živih primjeraka u njihovom prirodnom okolišu. Pande se hrane isključivo bambusom i vode usamljenički život. Mada su im u Kini na raspolaganju 300 vrste bambusa pande jedu samo oko 10 – 12 vrsta. U njihovom prirodnom okolišu njihovi glavni predatori su planinski leopardi, a i pustošenje bambusovog drveta je također česta pojava.
 
Prosječno, panda provede oko 14 sati dnevno u potrazi za hranom.Odrasle pande dnevno pojedu oko 25 kg bambusa. Povremeno pande jedu i travu, koru, stabljiku, lišće, trs, gljive sa stabla i neko divlje korijenje. Ponekad oni uhvate  ili istjeraju bambusove štakore. Velike pande spavaju zimski san. Nastavljaju jesti bambuse i napreduju u oblasti.
 
 
Prosječna panda teži otprilike oko 200 kg, pri čemu mužjak pande teže više od ženki. Zarobljene pande žive oko 25 godina, ali informacija o godianama života pande u divljini nije poznata.
 
U najbližem srodstvu velikog pande je crveni panda ili niži panda koji je nastanjen u Indiji, Nepalu i Kini.  Crveni panda je niži, najčešće živi na drveću i jede korijenje, voće, orašaste plodove i insekte. Mnogi naučnici radije svrstavaju pande u rakune nego u medvjede.
 
 
Ostaci najranijih vrsta pandi pronađeno je u ledenom dobu, prije 1 do 3 milijuna godina. Fosili panda pronađeni su na Burmi, u Vijetnamu i Kini. Danas je veliki panda ugrožen od istrebljenja u njegovom prirodnom okolišu u lovu zbog njihovog krzna i mesa, kao i potražnje za njima u zoološkim vrtovima i tematskim parkovima. Vrsta će uskoro biti izumrla ne bude li im dozvoljeno da žive i dišu u divljini bez intervencije iz vana. Čuvanjem šuma od uništavanja možemo spasiti vrste od uništenja. Za pandu ne postoji drugačiji način.
Sretna knjiga - Internet trgovina